Faq - Γρήγορος οδηγός για το Samsung Galaxy s i9000 (Updated - Ενημερωμένος 28/09/2010)

Το παρακάτω είναι γραμμένο απο τον φίλο και συμφορουμίτη Αλέξανδρο με το ψευδώνυμο "Tyxerakias" απο το www.myphone.gr και τον ευχαριστούμε πολυ !!!!
=====================================================================
 
Ακολουθεί ένα μικρό FAQ για τους καινούριους χρήστες του Galaxy S, ελπίζω να φανεί χρήσιμο γιατί βλέπουμε συνέχεια τις ίδιες ερωτήσεις.


Πατήστε παρακάτω στο "Read more - Διαβάστε περισσότερα" για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.



- Μόλις πήρα το τηλέφωνο, πρέπει να το αφήσω να φορτίσει 24 ώρες πριν το ανοίξω;

Όχι, δε χρειάζεται. Η τεράστιας διάρκειας πρώτη φόρτιση ίσχυε κάποτε με τις παλιές μπαταρίες, και το έγραφε και το manual των τότε τηλεφώνων. Το Galaxy S αρκεί να το φορτίσεις μέχρι να φορτίσει πλήρως (περίπου μία ώρα την πρώτη φορά). Συνιστάται για να δυναμώσει η μπαταρία, να την αδειάσεις 4-5 φορές πλήρως, αυτοί οι πλήρεις κύκλοι φόρτισης τη δυναμώνουν, και όντως μετά κρατάει περισσότερο.
Η φόρτιση γίνεται κλασικά στην πρίζα, και με το USB καλώδιο του υπολογιστή. Ο δεύτερος τρόπος διαρκεί πολύ περισσότερο, γιατί τα USB του υπολογιστή δεν δίνουν αρκετή ισχύ σε σχέση με την πρίζα. Αν βιάζεσαι, βάλτο στην πρίζα.

Η μπαταρία μου τελειώνει πολύ γρήγορα!

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που τρέχουν στο υπόβαθρο και ρουφάνε τη μπαταρία, ειδικά κάποια widgets που ζητάνε ανανεώσεις. Μέχρι να τα εντοπίσεις όλα (τα παιδιά έχουν αναφέρει κατά καιρούς στο thread μερικές κακές εφαρμογές), θα ήταν φρόνιμο να κλείσεις όλα τα apps που ζητάνε συνεχή ανανέωση, και να κάνεις συγχρονισμό όταν το χρειάζεσαι, ή αν έχει επιλογή, αραιότερα. Το να ξετικάρεις τις δύο επιλογές στο "Λογαριασμοί και συγχρονισμός" στις ρυθμίσεις (και ειδικά τον αυτόματο συγχρονισμό), είναι ένα πρώτο βήμα. Επίσης το wifi και το GPS τρώνε πολύ μπαταρία, είναι καλό να τα κλείνεις (γίνεται εύκολα σέρνοντας κάτω τη μπάρα ειδοποιήσεων) όταν δεν τα χρειάζεσαι. Αν θέλεις να δεις πιο συγκεκριμένα τί ήταν χειρότερο για τη μπαταρία σου μετά από ώρες χρήσης, πληκτρολόγησε *#*#4636#*#* από κει που παίρνεις τηλέφωνο, και κοίτα στο Battery History. Στο μενού εκεί μέσα, το partial wake usage είναι επίσης χρήσιμο, γιατί σου λέει ποιές εφαρμογές (αν υπάρχουν συγκεκριμένες), ξυπνάν το τηλέφωνο και τρώνε μπαταρία.

Καθυστερώ αρκετά με το να πάω να διαλέγω τις επαφές, να μπαίνω μέσα, να πατάω Kλήση ή Μήνυμα... πιο γρήγορα γίνεται;

Όταν έχεις μπροστά σου τις επαφές, είτε στη λίστα των επαφών είτε στο Call log πατώντας το πράσινο κουμπί του τηλεφώνου, βρες την επαφή που θέλεις, και σύρε το δάχτυλό σου πάνω της, από αρίστερά προς τα δεξιά παίρνεις τηλέφωνο, από δεξιά προς τα αριστερά στέλνεις μήνυμα.

- Πώς ενεργοποιώ το Swype;

Πήγαινε στις εφαρμογές, ρυθμίσεις, τοπικές ρυθμίσεις και κείμενο, Swype, και βάλτε ένα τικ εκεί (αν έχει κουτάκι στην έκδοση firmware που έχετε). Επίσης μέσα στις ρυθμίσεις του Swype μπορείς να διαλέξεις κάποια πράγματα, δηλαδή αν θα κεφαλαιοποιεί τις λέξεις από μόνο του, τη γλώσσα, και άλλα. Εξερεύνησέ το λίγο.
Τώρα όταν είσαι έτοιμος να γράψεις κάποιο κείμενο, πάτα με το δάχτυλο εκεί που θες να γράψεις, και κράτα το πατημένο, μέχρι να πεταχτεί το παράθυρο που περιέχει την επιλογή Μεθοδος εισαγωγής. Εκεί διαλέγεις μεταξύ του απλού πληκτρολογίου και του Swype.

- Πώς αλλάζει το πληκτρολόγιο από ελληνικά σε αγγλικά πιο γρήγορα από το να πάω κάθε φορά μέσω ρυθμίσεων;

Aν είσαι στο Swype, σύρε το δάχτυλό σου από το κουμπί swype (αυτό με το i κάτω αριστερά), στο ; (πάνω αριστερά, το Q δηλαδή αν είσαι σε αγγλικό πληκτρολόγιο). Μόλις φτάσεις εκεί, άφησέ το. Η γλώσσα θα αλλάξει αυτόματα μεταξύ των 2 τελευταίων που χρησιμοποίησες.
Άλλα κολπάκια στο Swype είναι το τράβηγμα από το Swype button στο SYM (βγαίνουν βελάκια περιήγησης και κουμπια αντιγραφής/επικόλλησης κτλ), καθώς και το τράβηγμα από το Swype button στο κέντρο του πληκτρολογίου (το πλήκτρο G), όπου βγαίνει ένα numeric keypad.

Το γρήγορο "σούρσιμο" από κάτω προς τα πάνω, δουλέυει και στο κανονικό πληκτρολόγιο της Samsung.
Και έχουμε κι εδώ βελάκια περιήγησης, επιλογής κειμένου, αντιγραφής και επικόλησης, κρατώντας πατημένο το πλήκτρο ?123 .

- Το τηλέφωνό μου είναι εισαγωγής / το πήρα από το εξωτερικό, και ΔΕΝ ΕΧΕΙ ελληνικό πληκτρολόγιο, ούτε ελληνικό Swype. Τί να κάνω;

Μπορείς να κατεβάσεις το HTC_IME πληκτρολόγιο από δω: http://www.hallerud.se/htc_ime_jonasl_hires_27.zip , κάνεις unzip και εγκατάσταση και τα 2 αρχεία. Αν δεν ξέρεις πώς να αντιγράψεις αρχεία από τον υπολογιστή στο κινητό, κοίτα πιό κάτω.
Το HTC_IME είναι το καλύτερο κατά τη γνώμη πολλών, γιατί έχει μεγαλύτερα πλήκτρα και καλύτερη κατανομή. Υπάρχει όμως και δεύτερη επιλογή, το Greek Input method της Bitquill, που υπάρχει στο android market, το κατεβάζεις και γίνεται η εγκατάσταση αυτόματα. Για να επιλέξεις αυτή τη μέθοδο εισαγωγής, ακολουθείς την ιδια διαδικασία με το Swype, στην πρώτη παράγραφο.

Ελληνικό Swype γίνεται να βάλεις, αλλά πρέπει να έχεις δικαιώματα root στο τηλέφωνό σου, γιατί το Swype ανήκει στα προγράμματα του συστήματος και δεν αλλάζει από απλούς, μη-root χρήστες.

- Η μπάρα στα δεξιά του μενού δεν έχει ελληνικούς χαρακτήρες.

Ναι, δεν έχει. Ίσως σε κάποιο επόμενο firmware. Μπορείς κρατώντας το menu αριστερά να ψάξεις τις επαφές με το google search, ή απλά να αλλάξεις dialer, ο πιο διαδεδομένος είναι ο Dialer One που υποστηρίζει ελληνικά (στο market), και υπάρχει και ο smart dialer εδώ. http://www.xda-developers.com/androi...r-for-android/
Μπορείς φυσικά να βάλεις και τις επαφές σε λατινικούς χαρακτήρες...

- Δε μπορώ να δω εφαρμογές επί πληρωμή στο android market!!

Όντως, δε μπορείς. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που η Google έχει αφήσει πίσω. Είναι κι άλλες πολλές. Για να δεις ολόκληρο το market, η μόνη λύση είναι να γίνεις root. Αν δε θέλεις να γίνεις root, πρέπει να βρεις άλλες πήγες για τις εφαρμογές επι πληρωμή, το android market δεν έχει μονοπώλιο. Ένα παράδειγμα τέτοιας σελίδας, που έχει και δικιά της εφαρμογή μάλιστα, είναι το www.slideme.org. Για παραπάνω, ψάξε στο google, θα βρεις Ο καλύτερος τρόπος πάντως παραμένει το market, για το οποίο απαιτείται root στην Ελλάδα.

- Ο υπολογιστής μου δε βλέπει το κινητό όταν το συνδέω σε mass storage, και θέλω να περάσω αρχεία!

Πρέπει να κάνεις mount την κάρτα του κινητού. Σύνδεσέ το σε mass storage mode (Συσκευή αποθήκευσης), και πάνω αριστερά θα βγει το σηματάκι του USB. Τράβα με το δάχτυλό σου κάτω το notification bar, και θα λέει USB connected, και αν έχει συνδεθεί σωστά, από κάτω ακριβώς θα γράφει με μικρότερα γράμματα "Select to copy files to/from your computer". (Aν δεν το δεις αυτό με τη μία - μερικές φορές συμβαίνει - βγάλε το USB, ξαναβάλτο, και κοίτα πάλι, θα υπάρχει). Πάτα εκεί πάνω, και θα σου δώσει επιλογή για Mount. Μόλις το κάνεις αυτό, το pc σου θα βλέπει το τηλέφωνο σαν flash drive.
Όταν τελειώσεις τις αντιγραφές, κάνε "ασφαλή κατάργηση" από το task bar, μετά ξανατράβα κάτω τη μπάρα, και πάτα "Turn off USB storage". Μετά από λίγο που θα κάνει το media scanning, μπορείς να αφαιρέσεις το USB με ασφάλεια.

(Για να βγει η επίλογη για mass storage, διάλεξε στο Ρυθμίσεις - Πληροφορίες σχετικά με το τηλέφωνο - Ρυθμίσεις USB, το Να γίνεται ερώτηση κατά τη σύνδεση).

- Πώς στέλνω sms στα Ελληνικά; Στέλνω μόνο ερωτηματικά! Kαι στέλνει μικρά μηνύματα!

Πρέπει να αλλάξεις το input mode (μέθοδος εισαγωγής) σε Αυτόματο στις ρυθμίσεις των μηνυμάτων (στο JG1 firmware δουλεύει καλύτερα το unicode). Φτάνεις στις ρυθμίσεις πατώντας το menu (το αρίστερο κουμπί touch) όταν είσαι μέσα στην εφαρμογή Μηνύματα. Αν θες να στείλεις μηνύματα 160 χαρακτήρων χρησιμοποίησε την εφαρμογή Handcent sms (είναι στο market)...

- Δε μου δουλεύει το Kies

Σβήσε από την κάρτα σου (εσωτερική ή εξωτερική) όλα τα αρχεία που έχουν επεκτάσεις μεγαλύτερες από 16 χαρακτήρες (ας πούμε program.withahugeextension). Εγκατάστησε την τελευταία έκδοση του Kies. Κοίτα αν ο υπολογιστής έχει τα παρακάτω (ειδικά αν έχεις xp ή vista):
- Net Framework 3.5 SP1
- Windows Media Player 10 or later
- Active Sync (Win XP), Device Centre (Vista)
- DirectX 9.0C
Aν δεν τα έχει, κατέβασέ τα από το site της microsoft.

- Δε μπορώ να συνδεθώ στο internet με 3g!!

Πήγαινε στις Ρυθμίσεις-Ασύρματη επικοινωνία-Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας-Ονόματα σημείων πρόσβασης...πατάς κάτω αριστερό πλήκτρο κινητού και επιλέγεις να προσθέσεις νέο APN. Oι ρυθμίσεις για τους ελληνικούς παρόχους είναι εδώ: http://magic-tips.blogspot.com/search/label/Wind
Αν το ΑPN έχει το ίδιο όνομα και για τα 2, μπορείς να τα βάλεις και τα 2 σε ένα: internet + mms, αλλιώς πρέπει να δημιουργήσεις 2 ξεχωριστά APN ένα τύπου internet και ένα τύπου MMS.

- Δε μπορώ να ΞΕσυνδεθώ από το internet με 3G!

Βάλε ένα από τα APN on-off widget, APN switch, ή ΑPNdroid (όλα στο market), έτσι θα μπορείς να ανοιγοκλείνεις τα 3G δεδομένα χωρίς πρόβλημα.
(Υπάρχουν λίγες εξαιρέσεις που έχουν περασμένα τα APN στην κάρτα SIM και δεν κλείνουν με τον παραπάνω τρόπο γιατί δε φαίνεται το APN στις ρυθμίσεις. Εκεί πρέπει να επικοινωνήσεις με τον πάροχο. Στο μεταξύ φτιάξε ένα άκυρο APN με τύπο internet και συνδέσου σ'αυτό. Επίσης αν έχεις βάλει κάποιου είδους market enabler, πρέπει πρώτα να το βγάλεις για να δημιουργήσεις νέο APN)

- Δε μπορώ να συνδεθώ στο ασύρματο δίκτυό μου που έχει σταθερό ΙΡ

Πήγαινε ρυθμίσεις-> ασυρματη επικοινωνια-> ρυθμισεις wifi. Μετά πάτα το κάτω αριστερά menu κουμπι της συσκευης και βγαζει αλλες 2 επιλογες: σαρωση και για προχωρημενους. Διάλεξε το "για προχωρημενους" και εκει θα βρεις τις ρυθμίσεις για DNS και σταθερό ΙΡ του ρουτερ...

- Πώς εγκαθιστώ ένα αρχείο .apk που κατέβασα;

Τα .apk αρχεία είναι τα αντίστοιχα των .exe στα windows. Απλά βρες το αρχείο στο κινητό σου με τον file manager του κινητού (Tα αρχεία μου), και πάτα πάνω του για να εγκατασταθεί. Δε χρειάζεται τίποτα άλλο.

- Έβαλα κάποιο πρόγραμμα/παιχνίδι και το gallery έχει γεμίσει άχρηστα εικονίδια μέσα από το φάκελο της εφαρμογής!

Στο φάκελο που δε θες να βλέπει το gallery, βάλε ένα αρχείο με το όνομα .nomedia . Αυτό. Άδειο μέσα, απλά φτιάχτο στο notepad. (ή αν έχεις linux κάνε ένα "touch .nomedia") (Μην ξεχάσεις την τελεία μπροστά).

Νάτο, σε attachment. Απλά βάλτο στο directory με τις εικόνες απ'τα παιχνίδια που δε θες να βγαίνουν στο gallery.

Eναλλακτικά και μάλλον πιό εύκολα, εγκατάστησε το προγραμματάκι StudioKUMA .nomedia manager που θα βρεις στο android market και κάνει την παραπάνω δουλειά πιο αυτόματα.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας παρακάτω.
Παρακαλούμε στα σχόλια να μην γίνεται χρήση Greeklish.
Κάθε σχόλιο με προσβλητικό/υβριστικό περιεχόμενο θα διαγράφεται.