Τι είναι και πώς κάνουμε Root στο Samsung Galaxy S I-9000 (Tyxerakias - www.myphone.gr)

Το παρακάτω είναι γραμμένο απο τον φίλο και συμφορουμίτη Αλέξανδρο με το ψευδώνυμο "Tyxerakias" απο το www.myphone.gr και τον ευχαριστούμε πολυ !!!!

===========================================================


 Ακολουθεί ένα μικρό FAQ για τους  χρήστες του Galaxy S, για το τι είναι Root, πως μπορούμε να το κάνουμε και ποιά είναι τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του.

Πατήστε παρακάτω στο "Read more - Διαβάστε περισσότερα" για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.

Επειδή με ρωτάνε πολλοί για το root και φαίνεται να έχει γίνει μόδα λόγω της δυνατότητας του lagfix στο κινητό μας, είπα να γράψω έναν οδηγό για το τί είναι και πώς γίνεται, σε μορφή FAQ. Ελπίζω να απαντηθούν κάποιες ερωτήσεις των καινούριων χρηστών Android...

Τι είναι root?

"Root" λέμε το λογαριασμό που έχει πρόσβαση σε ΟΛΑ τα αρχεία ενός συστήματος linux (το Android βασίζεται στο linux). Αυτός ο χρήστης λέγεται και superuser. Όταν λέμε θα rootάρω το τηλέφωνο / είμαι root / έχω root, σημάινει ότι έχουμε πρόσβαση στο λογαριασμό του superuser (su). Eίναι το αντίστοιχο ακριβώς του administrator account σε ένα σύστημα windows.
Είναι επίσης κάτι αντίστοιχο με το να αποκτήσεις πρόσβαση στα Symbian αρχεία ενός τηλεφώνου Nokia, ή με το να κάνεις jailbreak ένα iphone.

(Κάτι που μπορεί καμιά φορά να δημιουργήσει σύγχυση, είναι ότι επίσης "root" λέγεται το πάνω-πάνω επίπεδο των φακέλων σε ένα σύστημα linux. Δηλαδή ο φάκελος εγκατάστασης μέσα στον οποίο περιέχονται όλοι οι υπόλοιποι φάκελοι του συστήματος. Είναι ο ' / ' φάκελος (αντίστοιχος του C:\ σε ένα pc), και το home directory του superuser account.)

Γιατί να γίνω root στο Galaxy S μου;

Δε χρειάζεται να γίνει κάνενας "root" αν δε θέλει. Απλά, αν είσαι root, έχεις πρόσβαση σε όλα τα αρχεία του συστήματος και μπορείς να κάνεις αλλαγές που ένας κανονικός χρήστης δε μπορεί. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να διορθώσεις κάποιο πρόβλημα και να αλλάξεις δικαιώματα σε αρχεία, έχεις με λίγα λόγια τον πλήρη έλεγχο του συστήματος. Aν δεν έχεις root, είναι σα να έχεις ένα PC και να μην είσαι ο administrator αλλά ο guest account. Φυσικά το root έρχεται με τους κινδύνους ενός administrator account, διότι αφού έχεις τον ΠΛΗΡΗ έλεγχο, μπορεί αν είσαι άσχετος να σβήσεις πράγματα που δεν πρέπει. (Γι'αυτό και π.χ. η Microsoft δε δίνει by default administrator δικαιώματα στα Windows).

Πράγματα που μπορείς να κάνεις ως root στο Galaxy περιλαμβάνουν:
- Εγκατάσταση extra εφαρμογών που χρειάζονται πρόσβαση στα αρχεία του συστήματος (π.χ. εφαρμογές για πλήρες backup).
- Αφαίρεση εφαρμογών του συστήματος που δε θες να έχεις
- Μεταφορά εφαρμογών στην κάρτα SD.
- Διόρθωση κάποιων προβλημάτων π.χ. το στραβό G-sensor σε κάποια μοντέλα που νομίζει ότι το τηλέφωνο γέρνει, το wifi bug που σου σκοτώνει το wifi αν βάλεις κάποιο static IP με το ίδιο όνομα, κ.α.
- Εγκατάσταση lagfix που κάνει το τηλέφωνο πιο γρήγορο.
- Kαλύτερη διαχείριση μνήμης.
- Πρόσβαση στα επί πληρωμή apps του market, που στην Ελλάδα είναι απενεργοποιημένα.
- Development, μπορείς ως root να φτιάξεις custom ROMs.
- Reboot εκ των έσω, οverclock undervolt, etc.
- Όχι πια ενοχλητικές διαφημίσεις στα free apps.
- Ξεκλείδωμα από τον πάροχο, και πολλά άλλα.
Mε λίγα λόγια, είσαι EΣΥ ο ιδιοκτήτης του τηλεφώνου σου, και όχι η Samsung ή η Google.

Αν παρ'όλα αυτά δεν είσαι τέτοιος τύπος χρήστη, έχεις ακόμα τα Windows να σου λένε 'ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ;' για κάθε κίνηση που κάνεις, είχες iphone και δεν έβαλες ποτέ το Cydia, δεν έχεις όρεξη να εξερευνήσεις το android ή τέλος πάντων έχεις πίστη στη Samsung και περιμένεις το επόμενο επίσημο upgrade που θα φτιάξει τα πράγματα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνεις root. To τηλέφωνο δουλεύει και χωρίς root, και έτσι πουλιέται. Δε χρειάζεται να κάνεις root επειδή έκανε ο διπλανός, με λίγα λόγια.

Τί κίνδυνος υπάρχει; Θα χάσω τα δεδομένα μου;

Ειδικά για το Galaxy με Eclair, το root είναι πανέυκολη διαδικασία και δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος. Και όχι, δε χάνονται δεδομένα. Σε άλλα android τηλέφωνα (G1, Desire), η διαδικασία είναι πιο πολύπλοκη, αλλά στο Galaxy αρκεί να αντιγράψεις 3 αρχεία στο σύστημα μέσω του android recovery mode. Ο κίνδυνος, όπως είπα και παραπάνω, δεν έγκειται στη διαδικασία του rooting, αλλά στο τί θα μπορείς να κάνεις ΑΦΟΥ γίνεις root. Μπορεί ας πούμε να πας και να σβήσεις ΟΛΑ τα αρχεία μέσα στο τηλέφωνο, μετά θα σου φταίει κανένας όταν δεν θα ανάβει;

Επαναλαμβάνω, το να γίνεις root είναι τελείως ακίνδυνο. Δε σβήνει τίποτα, δεν αλλάζει τίποτα, απλά προσθέτει μια extra εφαρμογή, την εφαρμογή του superuser. To να κάνεις firmware update, lagfix και άλλα, είναι πολύ πιο επικίνδυνες διαδικασίες, γιατί ΑΛΛΑΖΟΥΝ το σύστημα. Το root δεν αλλάζει το σύστημα, σου δίνει απλά τη δυνατότητα να το αλλάξεις.

Θα χάσω την εγγυησή μου;

Ναι, για όσο είσαι root. Η Samsung δε θέλει να είσαι root, και να μπορείς να σβήσεις και να αλλάξεις πράγματα που αυτή αποφάσισε να βάλει στο τηλέφωνο, γιατί έτσι αν κάνεις βλακεία θα φταις εσύ. Οπότε αν γίνεις root, αυτόματα χάνεται η εγγύηση. Το θέμα όμως είναι ότι μπορείς να ΞΕγίνεις root, και τότε μαγικά θα ξαναέχεις εγγύηση. Βλέπε την επόμενη παράγραφο.

Κι αν δε θέλω να είμαι πια root;

Η διαδικασία, όπως είπα και παραπάνω, είναι απλά 3 αρχεία που περνάνε στο τηλέφωνο. Αν δε θες να είσαι πια root, ή ξέρω γω θες να γυρίσεις το τηλέφωνο για σερβις ή κάτι σχετικό με την εγγύηση, απλά βγάζεις αυτά τα 3 αρχεία, και δεν είσαι πια root. Αυτό ήτανε. Ότι πιο απλό και ανώδυνο. Γίνεται πια αυτόματα με την εφαρμογή παρακάτω.

ΟΚ, ποιός είναι ο πιο απλός τρόπος;

Αυτή τη στιγμή, ο πιό απλός τρόπος είναι το one click root, του TGA_GUNMAN από το XDA. Έφτιαξα μια ελληνική μετάφραση για τα Windows, μπορείς να το κατεβάσεις από εδώ:
http://www.multiupload.com/0YZ9EPGSGM (Αν τα Windows σου δε διαβάζουν Ελληνικά, η αγγλική έκδοση είναι εδώ)

Οδηγίες:
1. Βάλε το τηλέφωνο σε USB Debug mode (Εντοπισμός σφαλμάτων USB): (Ρυθμίσεις - Εφαρμογές - Ανάπτυξη - τικ στον Εντοπισμό σφαλμάτων )
2. Aν δεν έχεις εγκαταστήσει το Kies που τους περιέχει, χρειάζεσαι drivers. Εδω για 64 bit
http://drivers.softpedia.com/get/MOB...dows-x64.shtml
Εδώ για 32 bit
http://drivers.softpedia.com/get/MOB...dows-x86.shtml
Αν έχεις το Kies, πήδα αυτό το βήμα και συνέχισε με το βήμα 3.
3. Ξεζίπαρε τα περιεχόμενα του GalaxyS_One-Click_Root_Greek.zip που κατέβασες, σε ένα φάκελο στον υπολογιστή σου.
4. Σύνδεσε το τηλέφωνο στον υπολογιστή με το καλώδιο (θα βγει ένα κόκκινο τρίγωνο πάνω αριστερά στο τηλέφωνο), και κάνε κλικ στο Galaxy_one_click_root.exe.
5. Kλίκαρε το κουμπί Οne-Click Root, θα βγεί ένα παράθυρο εντολών Windows με οδηγίες, ακολούθησέ τις.
Αυτό ήτανε, είσαι root.

Aν αργότερα για λόγους εγγύησης δε θέλεις πια να είσαι root, πατάς το άλλο κουμπί, προφανώς.

Πώς ξέρω ότι είμαι root?

Στις εφαρμογές θα υπάρχει ένα καινούριο εικονίδιο, το Superuser permissions (Δικαιώματα, στα Ελληνικά). Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Από δω και πέρα, κάθε πρόγραμμα που θέλει άδεια να κάνει κάτι στο σύστημα, θα πρέπει να το εγκρίνεις εσύ μέσω του app αυτού (θα πετάγεται και θα ρωτάει). Επίσης, αν βάλεις ένα terminal emulator μπορείς τώρα να δώσεις την εντολή su, καθώς και άλλες εντολές linux.

Το πρόγραμμα μου έβαλε ένα update.zip αρχείο στην κάρτα μου, χρειάζεται και μετά το rooting;

Όχι. Αυτό απλά χρειαζότανε για να διαβαστεί όταν το τηλέφωνο κάνει reboot σε recovery mode, και περιέχει τα αρχεία που περάστηκαν στο σύστημα. (με τον ίδιο τρόπο περνάμε τις modded roms). Τώρα είναι άχρηστο, μπορείς να το σβήσεις.

Ελπίζω να βοήθησα με το παραπάνω όλους τους καινούριους χρήστες που ψάχνονται λίγο... καλή τύχη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η παραπάνω μέθοδος δε δουλεύει στη Froyo έκδοση JPH.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εννοείται πώς δε φέρω καμία ευθύνη αν καταφέρετε να καταστρέψετε το Galaxy S σας κάνοντας την παραπάνω θεωρητικά ακίνδυνη διαδικασία.

Σχόλια