Ο δωδεκάλογος του…Facebook!

Το facebook όπως γνωρίζουμε όλοι μας, έχει εισχωρήσει για τα καλά στην καθημερινή μας ζωή. Δεν είναι τίποτα άλλο από έναν ακόμα τρόπο επικοινωνίας, όπως το τηλέφωνο, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, ο οποίος σαν δυνατότητα και σαν υπηρεσία έχει αρκετά θετικά, αλλά και αρκετά αρνητικά όμως.

Μετά από πολύ καιρό χρήσης του facebook, αρκετό διάβασμα και ψάξιμο, αποφάσισα να γράψω τον δωδεκάλογο του facebook.
Ο δωδεκάλογος αυτός είναι μια αναφορά στα δώδεκα σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να προσέχουμε στο facebook, πρώτον για να μην έχουμε προβλήματα και δυσάρεστες καταστάσεις, και δεύτερον ώστε τελικά να θεωρηθεί σαν ένας θετικός τρόπος επικοινωνίας.

Πατήστε παρακάτω στο "Read more - Διαβάστε περισσότερα" για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
 
Έχουμε και λέμε  :

1) Δεν γινόμαστε ποτέ μέλη σε άγνωστα γκρουπ!
Δεν βρίσκω πραγματικά κανέναν λόγο να γίνω μέλος σε ηλίθια γκρουπ του τύπου «Μαζευτείτε όλοι οι Έλληνες εδώ…», «Δείτε ποιος βλέπει το προφίλ σας…», και δεν ξέρω κι’ εγώ τι άλλο.

2) Δεν ανοίγουμε ποτέ εισερχόμενο μήνυμα από κανέναν, αν δεν περιμένουμε κάτι.
Κυκλοφορούν και ιοί στο facebook! Και επιτέλους, αν θέλετε κάτι, στείλτε μήνυμα στο κινητό του φίλου σας ή πάρτε τον ένα τηλέφωνο. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να στείλει κάποιος μήνυμα μέσω του facebook!
Εξυπακούεται φυσικά ότι όταν μας στείλουν κάποιο εισερχόμενο μήνυμα στο οποίο υπάρχει κάποιο συνημμένο αρχείο, αν δεν γνωρίζουμε 100% τι αρχείο είναι και αν δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές, δεν το ανοίγουμε ποτέ!!!

3) Μην πατάτε (κάνετε κλικ) πάνω σε διαφημίσεις (Ads) και σε εικονίδια που δεν ξέρετε τι κάνουν. Το facebook δεν είναι εντελώς αθώο. Όπως έχω πει πολλές φορές, κυκλοφορούν και ιοί, και Trojans, και worms!
Γενικός κανόνας : Δεν χρησιμοποιούμε κάτι που δεν ξέρουμε. Είναι νομός. Η αγνοία σκοτώνει!!!

4) Φτιάχνουμε λίστες και τοποθετούμε τους γνωστούς σε μια λίστα τύπου blacklist και αφήνουμε μόνο τους πραγματικούς φίλους να μπορούν να δουν φωτογραφίες, comments, news, κ.τ.λ.
Περιορίστε την επικοινωνία σας μόνο με τους πραγματικούς σας φίλους και με εκείνους που αξίζει πραγματικά!

5) Ρυθμίζουμε προσεκτικά τις ρυθμίσεις ασφαλείας στο προφίλ μας για αποφυγή όλων των Hacker και των κακόβουλων!
Ρυθμίζουμε επίσης οτιδήποτε έχει να κάνει με την ιδιωτικότητα και το τι μπορεί να δει ποιος.
Μην αφήνετε φωτογραφίες και προσωπικές σας στιγμές στο έλεος της δημοσιότητας!
Μην ξεχάσετε να ρυθμίσετε τις ρυθμίσεις διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο :
http://antonis-news.blogspot.com/2010/11/facebook_07.html

6) Δεν παίζουμε παιχνίδια στο facebook!
Κυκλοφορούν και άχρηστα και γεμάτα trojan παιχνίδια!
Αγοράστε επιτέλους ένα playstation, Xbox, wii ή ένα psp και λιώστε στα παιχνίδια. Είναι πιο εύκολο και προπάντων…πολύ πιο ασφαλές και χωρίς διαφημίσεις!

7) Κρατήστε μονό τους πραγματικούς σας φίλους, συμφοιτητές, συγγενείς, κ.τ.λ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνετε internet friends η facebook friends.
Δεν κερδίζετε απολύτως τίποτα με το να έχετε 5.000 φίλους στο facebook, εκτός και αν έχετε σκοπό να δώσε υποψηφιότητα στις επόμενες…εκλογές!
Το facebook είναι ένας τρόπος επικοινωνίας. Δεν είναι όμως ο μόνος, και ίσως όχι και ο καλύτερος!

8) Μην κάνετε όλη την ώρα δημοσίευση βίντεο με τραγούδια που ακούτε στο YouTube. Γεμίζετε το news feed των φίλων σας με άσκοπα post, και κάποια στιγμή γίνεται πολύ κουραστικό όλο αυτό. Το news feed του facebook έχει καταντήσει ένα μοντέρνο jukebox δυστυχώς!
Και μέσα σε όλα αυτά τα βίντεο-τραγούδια, χάνονται σχόλια φίλων σας που είναι πιο σημαντικά.
Μπορείτε να κάνετε share το link από κάποιο τραγούδι που σας αρέσει, όχι ολόκληρο το βίντεο!
Το ξαναλέω, τις πιο πολλές φόρες γίνεστε κουραστικοί!!!!

9) Επιτέλους αγνοήστε την κάθε φύσης ανόητη εφαρμογή του τύπου «πως θα είσαι σε 30 χρόνια», «τι είδους zombie είσαι…», κ.τ.λ.
Πραγματικά έχετε πολύ καλύτερα πράγματα να κάνετε στη ζωή σας. Μην αναλώνεστε σε μη ποιοτικά πράγματα που το μονό που σας επιφέρουν είναι χάσιμο χρόνου !!!!

10) Μην ανακοινώνετε ποτέ μα ποτέ προσωπικά σας στοιχεία μέσω του facebook, όπως κωδικός κάρτας, κωδικός ασφαλείας, συναγερμός, κ.τ.λ.
Δεν είναι ποτέ 100% σίγουρο και ασφαλές ότι υπάρχει μέσα στο facebook προφίλ σας.

11) Επιτέλους σταματήστε να γράφετε με Greeklish!
Πότε επιτέλους θα καταλάβουμε ότι είμαστε Έλληνες και ότι έχουμε την δική μας Γλώσσα;
Όλοι οι λαοί ζηλεύουν την Ελληνική γλώσσα και την ιστορία της, κι'εμείς απαξιούμε να την χρησιμοποιήσουμε. Χωρίς λόγο κιόλας!
Να πω ότι δεν έχετε Ελληνικό πληκτρολόγιο να πω εντάξει. Αλλά πόσοι από εσάς πια;
Επιτέλους γράφετε με Ελληνικά. Εγώ προσωπικά όταν δω σχόλια και απαντήσεις γραμμένα με Greeklish, τα αγνοώ, από οποιονδήποτε κι' αν είναι!

12) Επιτέλους σταματήστε να μοιράζεστε στο facebook όλες τις προσωπικές σας στιγμές και ότι κάνετε στη ζωή σας.
Βλέπω άτομα που γράφουν "νυστάζω...", "διψάω...", "βαριέμαι...", "Γκρρρρρ...",  και πολλά άλλα τέτοια.
Δηλαδή ποιο το νόημα αυτών των σχολίων;
Εντάξει, άμα νυστάζεις, πέσε για ύπνο.
Άμα πεινάς, άνοιξε το ψυγείο σου και φάει κάτι.
Γιατί πρέπει όλοι οι φίλοι σου να μάθουν ότι εσύ διψάς, πεινάς, βαριέσαι, και δεν ξέρω κι'εγώ τι άλλο;


Τονίζω ότι όλα τα παραπάνω είναι προσωπική μου άποψη και απλά την παραθέτω για να πάρετε μια γνώμη όσοι δεν έχετε ασχοληθεί με τα ενδότερα του facebook.

Σχόλια

  1. Πολύ σωστά! Γιατί πρέπει κανείς να χρησιμοποιεί το facebook σαν χώρο ΓΙΑ ΟΛΑ; Και κυρίως, γιατί να προσθέτεις άπειρους friends με τους οποίους στην ουσία δεν επικοινωνείς ποτέ; Εκτός αυτού είναι μεγάλος "προδότης" και "κατάσκοπος", οπότε πάντα πρέπει να προσέχει κανείς τι γράφει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι ακριβώς όπως τα λές Βασιλική.
    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει το facebook να γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι απο την ζωή μας.
    Καλό είναι να υπάρχει, καλό είναι να επικοινωνούμε, ειδικά με φίλους μας που είτε δεν υπάρχει χρόνος να βρεθούμε, είτε επειδή βρίσκονται σε μακρυνή απόσταση.
    Αυτό που δεν καταλαβαίνω εγώ είναι γιατί πρέπει να μοιραζόμαστε ότι κάνουμε στο facebook.
    Βλέπω άτομα που γράφουν "νυστάζω...", "βαριέμαι...", και πολλά άλλα τέτοια.
    Και επιτέλους να σταματήσουν να γράφουν με αυτά τα greeklish. έχουν σπάσει τα νεύρα μου μ'αυτό το θέμα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ελεγα να απαντησω με <>αλλα μετα σκεφτηκα οτι δεν θα μπεις στην διαδικασια να το διαβασεις. οποτε <>. εχεις δικιο σε πολλα,συμφωνω απλα πρεπει να παραδεχτουμε οτι το facebook και πολλες αλλες δυνατοτες μεσο αυτου,ειναι στην καθημερινοτητα μας και μην ξεχναμε οτι ειναι ενας αρκετα οικονομικος τροπος να περασουμε τον ελευθερο μας χρονο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To facebook σαν ενα μεσο επικοινωνιας, μεσο διασκεδασης εχει αρκετα θετικα και συμφωνω :).
    Και ειναι και δωρεαν οπως ειπες Σηφη.

    Απλα κι'εμεις πρεπει να κανουμε την αναλογη σωστη χρηση για να ειμαστε κερδισμενοι, και συγχρονως οχι χαμενοι (κολλημα ιων, κλεψιμο φωτογραφιων μας, κ.τ.λ).

    Και το κινητο ειναι πολυ καλο σαν μεσο επικοινωνιας. Αν καποιος ομως κανει αλογιστη χρηση, τοτε υπαρχουν επιπτωσεις, ειτε αυτο λεγεται φουσκωτοι λογαριασμοι, ακτινοβολια, κ.τ.λ.

    Αρα καταληγουμε και παλι στους αρχαιους ημων προγονους :
    "Παν μετρον Αριστον !!!!".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν και προσωπικά συμφωνώ, δεν περίμενα τέτοιες απόψεις από κάποιον που είναι κοντά σε παιδιά κάθε μέρα... το ότι δε σ'αρέσει να βλέπεις πεινάω νυστάζω κτλ είναι άλλο θέμα, αλλά το να λες σταματήστε το βρίσκω... εκτός πραγματικότητας. Το Twitter είναι βασισμένο σ'αυτή τη λογική.."τρώω ένα σάντουιτς.. μμ ωραίο.. Τώρα είμαι τουαλέτα.. Α κοίτα, βγήκε το σάντουιτς!, Τώρα μου ήρθε το εξής γνωμικό του Όσκαρ Γουαϊλντ διαβάστε το όλοι κτλ..." Είτε μας αρέσει είτε όχι (δεν έχω καν Twitter account) έτσι θα επικοινωνεί η νέα γενιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Alex καταρχήν για μένα κάθε άποψη είναι σεβαστή και ευχαριστώ πολύ και μόνο που έκανες τον κόπο και εξέφρασες την άποψή σου. Άλλωστε κάθε θέμα ανάλογα από ποια οπτική θα το δει κανείς, μπορεί να έχει καθένας μια δική του άποψη - εκδοχή.

    Για το facebook έχω αναφερθεί αρκετές φορές είτε σε παρέες, είτε με τα παιδιά στο σχολείο είτε μέσω κάποιων άρθρων εδώ στο blog. Εγώ προσωπικά είμαι υπέρ της χρήσης των κοινωνικών δικτύων, είτε αυτό είναι facebook, twitter, skype, κτλ.

    Συνεχώς όμως και ιδιαίτερα στο σχολείο εκείνο που τονίζω είναι να γνωρίζουν επακριβώς πως να κάνουν ορθή χρήση καθενός από αυτά, δίνοντας πολύ σημασία σε θέματα ιδιαιτέρως σημαντικά όπως ρυθμίσεις, ιδιωτικότητα, ασφάλεια, κτλ.

    Στο συγκεκριμένο άρθρο που έχω γράψει εδώ χρησιμοποιώ κάποιες εκφράσεις όπως το "σταματήστε..." που αναφέρεις, όχι για να δείξω ότι είμαι απόλυτος σ' αυτό αλλά για να τονίσω το πόσο σημαντικό το θεωρώ. Δεν ζητάω από κανέναν να υιοθετήσει απόψεις μου γι΄αυτό και στο τέλος του άρθρου τονίζω ότι είναι καθαρά προσωπική μου άποψη όλα τα γραφόμενα.

    Όσο αφορά τις απόψεις που παραθέτω στον δωδεκάλογο, θεωρώ ότι δεν είναι υπερβολικές. Χρησιμοποιώ το social networking εδώ και πολλά χρόνια, και μάλιστα πολύ πριν γίνει ευρέως γνωστό κυρίως λόγω facebook. Έχω δει όλη την πορεία του social networking, από την εποχή του WAYN και έπειτα των MySpace και Hi5, μέχρι τα τωρινά facebook, twitter, κτλ. Μάλιστα σε κάποια από αυτά όπως το Google Plus είχα την τιμή να είμαι και beta tester πολύ πριν δοθούν στο ευρύ κοινό για δημόσια χρήση. Όλα αυτά τα χρόνια μου έχουν δώσει την δυνατότητα να γνωρίζω πολλά από τα θετικά και τα αρνητικά, τα προβλήματα και τους κινδύνους, τις τρύπες και τα κενά ασφαλείας, κοκ.
    Θεωρώ λοιπόν τουλάχιστον χρέος μου να τονίσω ότι το facebook και το κάθε social network ναι μεν έχουν θετικά πράγματα, χρήσιμες δυνατότητες, αλλά και πολλά αρνητικά τα οποία μπορούν να αποτρέψουν τον κάθε χρήστη από μια ορθή και ασφαλή χρήση τους. Είμαι υποχρεωμένος να πω στα παιδιά ότι το facebook δεν είναι για να γράφεις ότι πεινάς, διψάς, νυστάζεις. Είμαι υποχρεωμένος να τους πω ότι πρέπει να προσέχουν τους φίλους που κάνουν αποδοχή και να μην έχουν ένα σωρό από friends και fake accounts. Και πολλά πολλά άλλα που δεν θα αναφερθώ γιατί έχω ήδη γράψει πολλά και δεν θέλω να κουράσω.
    Αν ο τρόπος και ο τόνος που έχω γράψει αυτό το άρθρο βγάζει λίγο μια απόλυτη άποψη για κάποια πράγματα, όπως εξήγησα παραπάνω το έκανα μόνο και μόνο για να δείξω το πόσο σημαντικό το θεωρώ και τίποτα παραπάνω.
    Φιλικά πάντα,
    Αντώνης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας παρακάτω.
Παρακαλούμε στα σχόλια να μην γίνεται χρήση Greeklish.
Κάθε σχόλιο με προσβλητικό/υβριστικό περιεχόμενο θα διαγράφεται.