ESET: Πως θα ενισχύσετε την διαδικτυακή ασφάλεια των παιδιών σας

Η ESET, μια εταιρεία που προσφέρει προστασία από τις εξελισσόμενες απειλές του Διαδικτύου από το 1992, καλεί γονείς και μαθητές να μην υποτιμούν τους κινδύνους του Διαδικτύου και δίνει δέκα απλές συμβουλές, αναγνωρίζοντας μάλιστα την αξία της ανοικτής επικοινωνίας στην οικογένεια ως ευεργετική για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Διαδίκτυο.

Το καλοκαίρι πέρασε και μικροί, μεγάλοι έχουν επιστρέψει στη βάση τους. Τα σχολεία έχουν ανοίξει και αρκετή μελέτη περιμένει τους μικρούς επισκέπτες του Διαδικτύου, ενός αρκετά δημοφιλούς τρόπου, όχι μόνο ψυχαγωγίας, αλλά και αναζήτησης πηγών για τις εργασίες του σχολείου. Οι σημερινοί γονείς πολλές φορές είναι πολυάσχολοι και έχουν ελάχιστο χρόνο ώστε να  επιβλέπουν κάθε κίνηση των παιδιών τους στο Διαδίκτυο. Η ESET τους ενθαρρύνει να συζητούν με τα παιδιά τους για τους κινδύνους του Διαδικτύου και έχει ετοιμάσει μερικές επιπλέον συμβουλές που θα βοηθήσουν στη μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο.



Οι χρήστες του Internet παγκοσμίως γνωρίζουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά όταν χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Online Security Brand Tracker, μίας έρευνας που διενέργησε η Insites Consulting για λογαριασμό της ESET (Απρίλιος – Μάιος 2011) σε παγκόσμιο επίπεδο και της περαιτέρω ανάλυσης που πραγματοποιήθηκε από τη United Consultants,

πάνω από τους μισούς χρήστες του Διαδικτύου (53,7%) θεωρούν πως η έκθεση των παιδιών σε ακατάλληλο περιεχόμενο είναι τουλάχιστον «μια αρκετά μεγάλη απειλή».


  • Σε ποσοστό 25,9% θεωρείται «η μεγαλύτερη απειλή»
  • Σε ποσοστό 14,6% θεωρείται «μια πολύ μεγάλη απειλή» και
  • Σε ποσοστό 13,2% χαρακτηρίζεται «αρκετά μεγάλη απειλή»
Δέκα συμβουλές  για τους γονείς

  1. Φτιάξτε καινούριο username για το παιδί: Τα παιδιά πρέπει να έχουν δικό τους λογαριασμό στο PC. Αυτός είναι ένας τρόπος να ελέγχεται το παιδί στο Διαδίκτυο. Βεβαιωθείτε επίσης ότι ο διαχειριστής του συστήματος είναι ενήλικας.
  2. Διατηρήστε το antivirus πάντα ανανεωμένο και ενεργοποιήστε τη λειτουργία του Γονικού Ελέγχου.
  3. Παρακολουθείστε το ιστορικό περιήγησης. Αν παρατηρήσετε ότι έχει σβηστεί, καλύτερα να κάνετε μια συζήτηση με το παιδί σας.
  4. Παρακολουθείστε την κάμερα και βεβαιωθείτε ότι δεν είναι συνδεδεμένη όταν δε χρησιμοποιείται
  5. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου στα προφίλ των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης: Ένα προφίλ στο Facebook, του οποίου ο «Τοίχος» είναι προσβάσιμος και χωρίς περιορισμούς σε όλους τους χρήστες του δικτύου μπορεί να θέτει την ασφάλεια του παιδιού σας σε κίνδυνο.
Το παγκόσμιο δίκτυο ερευνητών της ESET -η εταιρεία διατηρεί ερευνητικά κέντρα σε επτά χώρες σε Ευρώπη και Αμερική, και έχει δίκτυο συνεργατών σε 180 χώρες- κάνει και πέντε επιπλέον προτάσεις:
  1. Χρησιμοποιείτε πάντα τη λειτουργία γονικού έλεγχου: Ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των γονέων. To ESET Smart Security 5, διαθέτει τη λειτουργία του Γονικού Ελέγχου, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στο γονιό να μπλοκάρει ιστοσελίδες που πιθανότατα περιέχουν ακατάλληλο περιεχόμενο. Επιπλέον, ο γονιός έχει τη δυνατότητα να απαγορεύσει την πρόσβαση σε έως και 20 προκαθορισμένες κατηγορίες ιστοσελίδων.
  2. Μη στέλνετε εμπιστευτικές πληροφορίες μέσω Διαδικτύου: Εμπιστευτικές πληροφορίες δεν θα σας ζητηθούν ποτέ από e-mail και chat. Σε καμία περίπτωση οι τράπεζες δε θα ζητήσουν να αποστείλετε τα στοιχεία του λογαριασμού σας και τους κωδικού σας μέσω Διαδικτύου. Πολύ σημαντικό είναι αυτό να αποτελέσει κανόνα και συνήθεια για τα παιδιά σας.
  3. Μην απαντάτε σε μηνύματα παρενόχλησης: Φροντίστε τα παιδιά σας να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει ποτέ να απαντούν σε μηνύματα παρενόχλησης και αν συμβαίνει να δέχονται παρόμοια μηνύματα θα πρέπει να ενημερώνουν πάντα τους γονείς τους, σε κάποιες περιπτώσεις οι γονείς οφείλουν να καταφεύγουν στις αστυνομικές αρχές.
  4. Ό,τι βρίσκεται στο Ιnternet δεν είναι απαραίτητα αληθινό: Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι όλες οι πληροφορίες που διαβάζουν στο Διαδίκτυο δεν είναι απαραίτητα αληθινές και δεν προέρχονται απαραίτητα από έμπιστες πηγές. Στις μέρες μας είναι πολύ εύκολο να δημοσιεύσεις την άποψη σου στο Διαδίκτυο, γι’ αυτό το λόγο οι χρήστες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βασίζονται σε πληροφορίες που έχουν αναζητήσει διαδικτυακά.
  5. Ανοιχτή επικοινωνία: Η επικοινωνία με τα παιδιά αποτελεί ζωτικής σημασίας παράγοντα για την υγιή σχέση της οικογένειας, ακόμα και για το ζήτημα της «καλής χρήσης» του Διαδικτύου. Το ανοιχτό οικογενειακό περιβάλλον και η επικοινωνία μπορεί να φανούν ευεργετικά στην ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στον κυβερνοχώρο.



Πηγή άρθρου: http://tech.in.gr/consult/article/?aid=1231130987



Σχόλια