Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

Θέλετε να ταυτοποιήστε σε φωτογραφίες φίλων στο Facebook;

Το 2010 τα μέλη του Facebook από τη Βόρεια Αμερική απέκτησαν τη δυνατότητα να εγκρίνουν τα αποτελέσματα της οπτικής αναγνώρισης προσώπων στις φωτογραφίες που ανέβαζαν στο προφίλ τους. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι πλέον σιωπηλά ενεργοποιημένο στις περισσότερες χώρες όπου παρέχεται η υπηρεσία, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Πρόκειται για τις λεγόμενες «προτάσεις ετικέτας» ή Tag Suggestions, μια λειτουργία η οποία, σύμφωνα με το Facebook «βοηθά τους φίλους σας να βάλουν ετικέτα και να κοινοποιήσουν τις φωτογραφίες τους» ταυτοποιώντας τους φίλους τους. Ακόμα και χωρίς το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου του Facebook, οι φίλοι σας μπορούν να προσθέσουν ετικέτες για εσάς στις φωτογραφίες τους. Εντούτοις, οι προτάσεις του Facebook καθιστούν την διαδικασία απόδοσης tag πολύ πιο εύκολη, αυξάνοντας την πιθανότητα κάθε μέλος να προσθέτει πληροφορία για κάθε πρόσωπο στις φωτογραφίες του.


Κάθε φορά που ένα μέλος ανεβάζει φωτογραφίες στο Προφίλ του, το Facebook ενεργοποιεί την αναγνώριση προσώπου, «διαβάζει» τις φωτογραφίες και προτείνει ετικέτες για τα πρόσωπα που εμφανίζονται σε αυτές από τη λίστα των φίλων του. Η δυνατότητα πρότασης ετικετών όμως είναι ενεργοποιημένη εκ των προτέρων για όλα τα μέλη του Facebook. Αυτό σημαίνει ότι θεωρείται δεδομένη η διάθεσή σας να δημοσιεύονται φωτογραφίες στις οποίες σας ταυτοποιούν οι φίλοι σας προσθέτοντας μια ετικέτα για σας επάνω της.

Αυτή η πολιτική έχει προκαλέσει νέα αντίδραση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην σχετική ρύθμιση,
  • μόνο «φίλοι» μπορούν να προσθέσουν την ετικέτα σας στις φωτογραφίες όπου εμφανίζεστε.
  • Όταν κάποιος αναγνωριστεί σε μια φωτογραφία, προστεθεί σχετικό tag (ετικέτα) και η φωτογραφία δημοσιευτεί, τότε το Facebook σας ειδοποιεί ότι κάποιος φίλος σάς έχει αναγνωρίσει και έχει δημοσιεύσει φωτογραφία στην οποία εμφανίζεστε.
  • Μπορείτε να αφαιρέσετε την επισήμανση (ετικέτα) που σας αφορά στις φωτογραφίες όπου εμφανίζεστε και τέλος,
  • Οι προτάσεις ετικέτας εμφανίζονται μόνο σε φωτογραφίες όπου έχετε επιτρέψει να προστεθεί η ετικέτα του εαυτού σας (είναι όμως ενεργοποιημένη εκ προοιμίου).
Το Facebook υποστηρίζει ότι έτσι είναι πιο εύκολο να βρείτε πότε έχουν δημοσιευτεί φωτογραφίες σας και προτείνει να μην απενεργοποιήσετε την δυνατότητα, καθώς έτσι μπορείτε να δείτε συγκεντρωμένες σε ένα άλμπουμ όλες τις φωτογραφίες όπου εμφανίζεστε.

Εάν θέλετε να αλλάξετε την προκαθορισμένα ενεργοποιημένη ρύθμιση θα πρέπει να κάνετε τα εξής:

1. Αφού μπείτε στο λογαριασμό σας, επιλέξτε Λογαριασμός, Ρυθμίσεις Απορρήτου, Προσαρμογή Ρυθμίσεων.
2. Στην ενότητα «Πράγματα που κοινοποιούν οι άλλοι», κάντε κλικ στην Επεξεργασία Ρυθμίσεων στην ενότητα:

Προτείνετε τις φωτογραφίες μου σε φίλους
Όταν φωτογραφίες μοιάζουν με εμένα, προτείνετε το όνομά μου

3. Θα δείτε ότι η επιλογή έχει ενεργοποιηθεί (Enabled). Κάντε κλικ επάνω στην επιλογή και επιλέξτε «Απενεργοποιημένο» και «Εντάξει».


Πηγή άρθρου: http://tech.in.gr/consult/article/?aid=1231112536