FTTH: Τι σημαίνει σύνδεση 100Μbps για σένα;

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός προώθησης της τεχνολογίας Fiber to the Home (οπτική ίνα μέχρι το σπίτι) εξηγεί τα πλεονεκτήματα της υπερ-ταχείας πρόσβασης στο Ίντερνετ ως εξής:


  • 100Mbps ισοδυναμούν με είκοσι φορές υψηλότερη ταχύτητα από την μέση ταχύτητα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Ένα ολόκληρο μουσικό άλμπουμ θα κατέβαινε σε 5 δευτερόλεπτα,
  • μια τηλεοπτική εκπομπή σε 30 δευτερόλεπτα και
  • μια ταινία HD σε επτά λεπτά.
Έως τα μέσα του 2011, μόλις το 0,5% των Ευρωπαίων χρηστών έχει πρόσβαση σε τέτοιες ταχύτητες.

Ωστόσο, το λεγόμενο ultra-fast broadband σημαίνει πολύ περισσότερα από το να κάνεις ό,τι έκανες απλά ταχύτερα.

Ήδη γνωρίζουμε, υποστηρίζει το FTTH Council of Europe, ότι οι απαιτήσεις σε εύρος ζώνης θα αυξάνονται. Το μόνο μέσο μεταφοράς που μπορεί να υποστηρίξει αυτή την απαίτηση θεωρείται η οπτική ίνα.

Ιστορικά, οι απαιτήσεις σε bandwidth αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, ως αποτέλεσμα της αύξησης της ταχύτητας των υπολογιστών, των οθονών high-res, και της τάσης να κατεβάζουμε βίντεο και φωτογραφίες. Στην πραγματικότητα, η αύξηση στο απαιτούμενο bandwidth είναι σήμερα τόσο προβλέψιμη, ώστε ο Internet guru Jakob Nielsen εξέδωσε τον Νόμο του Εύρους Ζώνης του Ίντερνετ, σύμφωνα με τον οποίο, οι απαιτήσεις σε εύρος ζώνης αυξάνονται κατά 50% κάθε χρόνο. Αν και μοιάζει πολύ, ο νόμος επαληθεύεται από το 1983 μέχρι σήμερα, περισσότερα από 10 χρόνια από τότε που προτάθηκε.

Το ερώτημα που καλείται να απαντήσει το FTTH Council of Europe είναι γιατί κανείς χρειάζεται το bandwidth ενός δικτύου FTTH. Μπορούμε να μιλήσουμε για μια υπηρεσία που όχι μόνο κερδίζει από το αυξημένο εύρος ζώνης, αλλά το απαιτεί; Η απάντηση είναι ότι τέτοιες εφαρμογές υπάρχουν ήδη, αν και σε πολλές περιπτώσεις εκείνοι που τις αναπτύσσουν μειώνουν τις απαιτήσεις τους, υποβαθμίζοντας παράλληλα την αξία τους, απουσία δικτύων που μπορούν να τις υποστηρίξουν.

Για παράδειγμα: το Φεβρουάριο του 2010 η γερμανική υπηρεσία web hosting Strato λάνσαρε μια υπηρεσία αποθήκευσης online ονόματι HiDrive που έδινε 100GB αντί 4,90 ευρώ το μήνα. Το Δεκέμβριο επεκτάθηκε στην Μ.Βρετανία όπου αντί 19 λιρών έδινε 500GB. Καθώς όμως οι περισσότεροι Βρετανοί έχουν αργές συνδέσεις DSL, η Strato αναγκάστηκε να δέχεται το περιεχόμενο σε DVD.

Εφαρμογές με σημαντικά οφέλη για τις κυβερνήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως η εκπαίδευση εξ αποστάσεως και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας περιορίζονται από την αδυναμία των δικτύων να τις υποστηρίξουν. Για παράδειγμα, η γαλλική Link Care Services παρέχει υπηρεσίες παρακολούθησης ασθενών εξ αποστάσεως με βίντεο που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες. Όλοι όμως οι πελάτες της βρίσκονται πίσω από DSL και το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί παρά να ανεβάσει δύο βίντεο χαμηλής ανάλυσης από το σπίτι στο κέντρο ελέγχου ταυτόχρονα. Με το FTTH θα υπήρχε ικανό εύρος ζώνης για να παρακολουθούνται όλα τα δωμάτια του σπιτιού.

Επίσης στον τομέα της υγείας, η PT Inovação, η μονάδα R&D της Portugal Telecom, έχει αναπτύξει ένα σύστημα που επιτρέπει σε επαγγελματίες υγείας να συνεργάζονται κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας διάγνωσης με τηλε-διασκέψεις, ανταλλαγή δεδομένων και άλλων εργαλείων ομαδικής εργασίας πάνω από μια σύνδεση οπτικών ινών. Η απαίτηση εδώ για δίκτυο ultra-fash broadband είναι φανερά ζωτικής σημασίας για την σωστή διάγνωση.

Ένας ακόμα τομέας που αλλάζει χάρη στις υπερταχείες λεωφόρους είναι το e-learning. Με μια σύνδεση DSL, είναι δύσκολο να προσθέσει ο πάροχος της υπηρεσίας βίντεο, ήχο και χάρτες στα εξ αποστάσεως μαθήματα.


Πηγή άρθρου: http://tech.in.gr/short-news/?aid=1231117328



Σχόλια