Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

Faq - Γρήγορος οδηγός για το Samsung Galaxy s i9000 (Tyxerakias-www.myphone.gr)

Το παρακάτω είναι γραμμένο απο τον φίλο και συμφορουμίτη Αλέξανδρο με το ψευδώνυμο "Tyxerakias" απο το www.myphone.gr και τον ευχαριστούμε πολυ !!!!

===========================================================


 Ακολουθεί ένα μικρό FAQ για τους καινούριους χρήστες του Galaxy S, ελπίζω να φανεί χρήσιμο γιατί βλέπουμε συνέχεια τις ίδιες ερωτήσεις.
Πατήστε παρακάτω στο Read more για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.


 

- Μόλις πήρα το τηλέφωνο, πρέπει να το αφήσω να φορτίσει 24 ώρες πριν το ανοίξω;

Όχι, δε χρειάζεται. Η τεράστιας διάρκειας πρώτη φόρτιση ίσχυε κάποτε με τις παλιές μπαταρίες, και το έγραφε και το manual των τότε τηλεφώνων. Το Galaxy S αρκεί να το φορτίσεις μέχρι να φορτίσει πλήρως (περίπου μία ώρα την πρώτη φορά). Συνιστάται για να δυναμώσει η μπαταρία, να την αδειάσεις 4-5 φορές πλήρως, αυτοί οι πλήρεις κύκλοι φόρτισης τη δυναμώνουν, και όντως μετά κρατάει περισσότερο.
Η φόρτιση γίνεται κλασικά στην πρίζα, και με το USB καλώδιο του υπολογιστή. Ο δεύτερος τρόπος διαρκεί πολύ περισσότερο, γιατί τα USB του υπολογιστή δεν δίνουν αρκετή ισχύ σε σχέση με την πρίζα. Αν βιάζεσαι, βάλτο στην πρίζα.

- Πώς ενεργοποιώ το Swype;

Πήγαινε στις εφαρμογές, ρυθμίσεις, τοπικές ρυθμίσεις και κείμενο, Swype, και βάλτε ένα τικ εκεί (αν έχει κουτάκι στην έκδοση firmware που έχετε). Επίσης μέσα στις ρυθμίσεις του Swype μπορείς να διαλέξεις κάποια πράγματα, δηλαδή αν θα κεφαλαιοποιεί τις λέξεις από μόνο του, τη γλώσσα, και άλλα. Εξερεύνησέ το λίγο.
Τώρα όταν είσαι έτοιμος να γράψεις κάποιο κείμενο, πάτα με το δάχτυλο εκεί που θες να γράψεις, και κράτα το πατημένο, μέχρι να πεταχτεί το παράθυρο που περιέχει την επιλογή Μεθοδος εισαγωγής. Εκεί διαλέγεις μεταξύ του απλού πληκτρολογίου και του Swype.

- Πώς αλλάζει το πληκτρολόγιο από ελληνικά σε αγγλικά πιο γρήγορα από το να πάω κάθε φορά μέσω ρυθμίσεων;

Aν είσαι στο Swype, σύρε το δάχτυλό σου από το κουμπί swype (αυτό με το i κάτω αριστερά), στο ; (πάνω αριστερά, το Q δηλαδή αν είσαι σε αγγλικό πληκτρολόγιο). Μόλις φτάσεις εκεί, άφησέ το. Η γλώσσα θα αλλάξει αυτόματα μεταξύ των 2 τελευταίων που χρησιμοποίησες.
Άλλα κολπάκια στο Swype είναι το τράβηγμα από το Swype button στο SYM (βγαίνουν βελάκια περιήγησης και κουμπια αντιγραφής/επικόλλησης κτλ), καθώς και το τράβηγμα από το Swype button στο κέντρο του πληκτρολογίου (το πλήκτρο G), όπου βγαίνει ένα numeric keypad.

Το γρήγορο "σούρσιμο" από κάτω προς τα πάνω, δουλέυει και στο κανονικό πληκτρολόγιο της Samsung.
Και έχουμε κι εδώ βελάκια περιήγησης, επιλογής κειμένου, αντιγραφής και επικόλησης, κρατώντας πατημένο το πλήκτρο ?123 .

- Το τηλέφωνό μου είναι εισαγωγής / το πήρα από το εξωτερικό, και ΔΕΝ ΕΧΕΙ ελληνικό πληκτρολόγιο, ούτε ελληνικό Swype. Τί να κάνω;

Μπορείς να κατεβάσεις το HTC_IME πληκτρολόγιο από δω: http://www.hallerud.se/htc_ime_jonasl_hires_27.zip , κάνεις unzip και εγκατάσταση και τα 2 αρχεία. Αν δεν ξέρεις πώς να αντιγράψεις αρχεία από τον υπολογιστή στο κινητό, κοίτα πιό κάτω.
Το HTC_IME είναι το καλύτερο κατά τη γνώμη πολλών, γιατί έχει μεγαλύτερα πλήκτρα και καλύτερη κατανομή. Υπάρχει όμως και δεύτερη επιλογή, το Greek Input method της Bitquill, που υπάρχει στο android market, το κατεβάζεις και γίνεται η εγκατάσταση αυτόματα. Για να επιλέξεις αυτή τη μέθοδο εισαγωγής, ακολουθείς την ιδια διαδικασία με το Swype, στην πρώτη παράγραφο.

Ελληνικό Swype γίνεται να βάλεις, αλλά πρέπει να έχεις δικαιώματα root στο τηλέφωνό σου, γιατί το Swype ανήκει στα προγράμματα του συστήματος και δεν αλλάζει από απλούς, μη-root χρήστες.

- Η μπάρα στα δεξιά του μενού δεν έχει ελληνικούς χαρακτήρες.

Ναι, δεν έχει. Ίσως σε κάποιο επόμενο firmware. Μπορείς κρατώντας το menu αριστερά να ψάξεις τις επαφές με το google search, ή απλά να αλλάξεις dialer, ο πιο διαδεδομένος είναι ο Dialer One που υποστηρίζει ελληνικά (στο market), και υπάρχει και ο smart dialer εδώ. http://www.xda-developers.com/androi...r-for-android/
Μπορείς φυσικά να βάλεις και τις επαφές σε λατινικούς χαρακτήρες...

- Δε μπορώ να δω εφαρμογές επί πληρωμή στο android market!!

Όντως, δε μπορείς. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που η Google έχει αφήσει πίσω. Είναι κι άλλες πολλές. Για να δεις ολόκληρο το market, η μόνη λύση είναι να γίνεις root. Αν δε θέλεις να γίνεις root, πρέπει να βρεις άλλες πήγες για τις εφαρμογές επι πληρωμή, το android market δεν έχει μονοπώλιο. Ένα παράδειγμα τέτοιας σελίδας, που έχει και δικιά της εφαρμογή μάλιστα, είναι το www.slideme.org. Για παραπάνω, ψάξε στο google, θα βρεις Ο καλύτερος τρόπος πάντως παραμένει το market, για το οποίο απαιτείται root στην Ελλάδα.

- Ο υπολογιστής μου δε βλέπει το κινητό όταν το συνδέω σε mass storage, και θέλω να περάσω αρχεία!

Πρέπει να κάνεις mount την κάρτα του κινητού. Σύνδεσέ το σε mass storage mode (Συσκευή αποθήκευσης), και πάνω αριστερά θα βγει το σηματάκι του USB. Τράβα με το δάχτυλό σου κάτω το notification bar, και θα λέει USB connected, και αν έχει συνδεθεί σωστά, από κάτω ακριβώς θα γράφει με μικρότερα γράμματα "Select to copy files to/from your computer". (Aν δεν το δεις αυτό με τη μία - μερικές φορές συμβαίνει - βγάλε το USB, ξαναβάλτο, και κοίτα πάλι, θα υπάρχει). Πάτα εκεί πάνω, και θα σου δώσει επιλογή για Mount. Μόλις το κάνεις αυτό, το pc σου θα βλέπει το τηλέφωνο σαν flash drive.
Όταν τελειώσεις τις αντιγραφές, κάνε "ασφαλή κατάργηση" από το task bar, μετά ξανατράβα κάτω τη μπάρα, και πάτα "Turn off USB storage". Μετά από λίγο που θα κάνει το media scanning, μπορείς να αφαιρέσεις το USB με ασφάλεια.

(Για να βγει η επίλογη για mass storage, διάλεξε στο Ρυθμίσεις - Πληροφορίες σχετικά με το τηλέφωνο - Ρυθμίσεις USB, το Να γίνεται ερώτηση κατά τη σύνδεση).

- Πώς στέλνω sms στα Ελληνικά; Στέλνω μόνο ερωτηματικά! Kαι στέλνει μικρά μηνύματα!

Πρέπει να αλλάξεις το input mode (μέθοδος εισαγωγής) σε Αυτόματο στις ρυθμίσεις των μηνυμάτων (στο JG1 firmware δουλεύει καλύτερα το unicode). Φτάνεις στις ρυθμίσεις πατώντας το menu (το αρίστερο κουμπί touch) όταν είσαι μέσα στην εφαρμογή Μηνύματα. Αν θες να στείλεις μηνύματα 160 χαρακτήρων χρησιμοποίησε την εφαρμογή Handcent sms (είναι στο market)...

- Δε μου δουλεύει το Kies

Σβήσε από την κάρτα σου (εσωτερική ή εξωτερική) όλα τα αρχεία που έχουν επεκτάσεις μεγαλύτερες από 16 χαρακτήρες (ας πούμε program.withahugeextension). Εγκατάστησε την τελευταία έκδοση του Kies. Κοίτα αν ο υπολογιστής έχει τα παρακάτω (ειδικά αν έχεις xp ή vista):
- Net Framework 3.5 SP1
- Windows Media Player 10 or later
- Active Sync (Win XP), Device Centre (Vista)
- DirectX 9.0C
Aν δεν τα έχει, κατέβασέ τα από το site της microsoft.

- Δε μπορώ να συνδεθώ στο internet με 3g!!

Πήγαινε στις Ρυθμίσεις-Ασύρματη επικοινωνία-Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας-Ονόματα σημείων πρόσβασης...πατάς κάτω αριστερό πλήκτρο κινητού και επιλέγεις να προσθέσεις νέο APN. Oι ρυθμίσεις για τους ελληνικούς παρόχους είναι εδώ: http://magic-tips.blogspot.com/search/label/Wind
Αν το ΑPN έχει το ίδιο όνομα και για τα 2, μπορείς να τα βάλεις και τα 2 σε ένα: internet + mms, αλλιώς πρέπει να δημιουργήσεις 2 ξεχωριστά APN ένα τύπου internet και ένα τύπου MMS.

- Δε μπορώ να ΞΕσυνδεθώ από το internet με 3G!

Βάλε ένα από τα APN on-off widget, APN switch, ή ΑPNdroid (όλα στο market), έτσι θα μπορείς να ανοιγοκλείνεις τα 3G δεδομένα χωρίς πρόβλημα.
(Υπάρχουν λίγες εξαιρέσεις που έχουν περασμένα τα APN στην κάρτα SIM και δεν κλείνουν με τον παραπάνω τρόπο γιατί δε φαίνεται το APN στις ρυθμίσεις. Εκεί πρέπει να επικοινωνήσεις με τον πάροχο. Στο μεταξύ φτιάξε ένα άκυρο APN με τύπο internet και συνδέσου σ'αυτό. Επίσης αν έχεις βάλει κάποιου είδους market enabler, πρέπει πρώτα να το βγάλεις για να δημιουργήσεις νέο APN)

- Δε μπορώ να συνδεθώ στο ασύρματο δίκτυό μου που έχει σταθερό ΙΡ

Πήγαινε ρυθμίσεις-> ασυρματη επικοινωνια-> ρυθμισεις wifi. Μετά πάτα το κάτω αριστερά menu κουμπι της συσκευης και βγαζει αλλες 2 επιλογες: σαρωση και για προχωρημενους. Διάλεξε το "για προχωρημενους" και εκει θα βρεις τις ρυθμίσεις για DNS και σταθερό ΙΡ του ρουτερ...

- Πώς εγκαθιστώ ένα αρχείο .apk που κατέβασα;

Τα .apk αρχεία είναι τα αντίστοιχα των .exe στα windows. Απλά βρες το αρχείο στο κινητό σου με τον file manager του κινητού (Tα αρχεία μου), και πάτα πάνω του για να εγκατασταθεί. Δε χρειάζεται τίποτα άλλο.

- Έβαλα κάποιο πρόγραμμα/παιχνίδι και το gallery έχει γεμίσει άχρηστα εικονίδια μέσα από το φάκελο της εφαρμογής!

Στο φάκελο που δε θες να βλέπει το gallery, βάλε ένα αρχείο με το όνομα .nomedia . Αυτό. Άδειο μέσα, απλά φτιάχτο στο notepad. (ή αν έχεις linux κάνε ένα "touch .nomedia") (Μην ξεχάσεις την τελεία μπροστά).

Νάτο, σε attachment. Απλά βάλτο στο directory με τις εικόνες απ'τα παιχνίδια που δε θες να βγαίνουν στο gallery.

Eναλλακτικά και μάλλον πιό εύκολα, εγκατάστησε το προγραμματάκι StudioKUMA .nomedia manager που θα βρεις στο android market και κάνει την παραπάνω δουλειά πιο αυτόματα.
- Γράφω ενα νέο email ενώ είμαι offline και οταν βρώ κάποιο wifi, το εξερχόμενο email δεν φεύγει ποτε. (Thanks to drlacan from myphone.gr)
 
Παιδιά βρήκα δύο bugs στην εφαρμογή GMail, την οποία χρησιμοποιώ κατά κόρον. Θα το έγραφα στους "Οδηγούς για νέους χρήστες" αλλά δεν ξέρω αν πληροί τις προϋποθέσεις, οπότε αν θέλουν οι mods ας το μεταφέρουν. Πάντως θεωρώ ότι είναι αρκετά σημαντικό για όσους στέλνουν πολλά email από το κινητό. Η Rom μου είναι η JS8 από το οδηγό, χωρίς μόντες.

Λοιπόν έχουμε και λέμε:
1ον - εάν πατήσετε "απάντηση" και ξε-επιλέξετε να μην εμφανίζεται το αρχικό μηνυμα του παραλήπτη ("Συμπερίληψη Κειμένου"), κάτω από το δικό σας, κόβει μαζί και το δικό σας μήνυμα (αν είναι κάμποσες λέξεις) ή την υπογραφή σας. Εγώ απλά δεν πατάω πιά αυτήν την επιλογή και πάει ολόκληρο.

2ον (και αρκετά σημαντικό) - τις προάλλες έγραψα 6 απαντήσεις, ενώ ήμουν offline για να μην υπάρχει traffic και λέω μόλις πατήσω να μπει ιντερνετ θα φύγουν και οι 6. Αμ δε, έφυγε μόνο η μία, και οι υπόλοιπες κόλλησαν σε "Αποστολή...". Δοκίμασα τα πάντα, ΔΕΝ συγχρόνιζε με τον λογαρισαμό μου για να το διαχειριστώ μέσω pc, ΔΕΝ έφευγαν με απανωτούς συγχρονισμούς, ΔΕΝ μπορείς να τα επεξεργαστείς με copy/paste εάν είναι σε "αποστολή", ούτε και να τα σβήσεις, γενικά είναι κολλημένα στο "πουθενά". Στο ιντερνετ είδα ότι είναι ΚΟΙΝΟΤΑΤΟ bug σε πολλά τηλέφωνα και εκδόσεις android, για το οποίο η Google πετάει χαρταετό κανονικότατα, και οι περισσότεροι το λύνουν με διαγραφή cache/δεδομένων εφαρμογής, που τα πετάει ΟΛΑ, και μετά ξανασυγχρονίζει κανονικά με τον online λογαριασμό. Το κακό είναι ότι έτσι, προφανώς, σβήνει οριστικά και τα κολλημένα μηνύματα, αλλά τα δικά μου ήταν αρκετά μεγάλα και θα μου έπαιρνε πολλή ώρα να τα ξαναγράψω, οπότε δεν ήθελα να το κάνω αυτό. Η λύση που βρήκα είναι εδώ, ανάμεσα σε πάρα πολλές που επίσης προτείνονται, είναι αυτή που προτεινε ο rakimbro στις 7/22/10 (ο οποίος με τη σειρά του δίνει credits στον gchead" του AndroidCommunity.com)

- πηγαίνουμε στα "Εξερχόμενα" (στο κινητό)
- ανοίγουμε τη συνομιλία,
- πατάμε "Απάντηση",
- σώζουμε τη νέα απάντηση ως "Πρόχειρο", χωρίς να χρειάζεται να γράψουμε κάτι μέσα
- πηγαίνουμε στα "Πρόχειρα" και ανοίγουμε το προχειρο που μόλις σώσαμε

Voila, θα δούμε στη θέση του αρχικό εξερχόμενο που είχε κολλήσει στο "πουθενά", αλλά πλέον σε μορφή που μπορούμε να το αποθηκεύσουμε, να κάνουμε copy/paste και να το ξαναστείλουμε.

Δεν ξέρω αν φταίει που επιχείρησα να στείλω πολλά μαζί, αλλά νομίζω δεν θα το ξανακάνω, και πιστεύω ότι μέχρι στιγμής αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να μην ξαναγράφετε το μήνυμα που κόλλησε.

10 σχόλια:

Unknown είπε...

Γεια σας παιδια, πολυ καλη η δουλεια σας, μπραβο!!
Ελυσα το θεμα με τα ερωτηματικα στα sms αλλα εχω το ιδιο προβλημα με τα email μου για λογαριασμους που κανω synchronise με τον υπολογιστη μου. Ενω μπορει το κινητο να δει ελληνικους χαρακτηρες στα email που μου στελνουν ή εχω στειλει εγω απο τον υπολογιστη, οταν στελνω email απο το galaxy βγαζει ερωτηματικα.
Ευχαριστω για την βοηθεια
Κωστας

A. Kourkoumelakis είπε...

Καλημερα Κωστα,
για να στειλεις mail απο το galaxy, Ποια εφαρμογη χρησιμοποιεις ? την μαμα εφαρμογη του gmail ?
Πες μας και ποιο κινητο εχεις ? το galaxy s ?

Ανώνυμος είπε...

Εχω το galaxy S. Τα email δεν τα στελνω απο gmail αλλα απο την μαμα εφαρμογη email. Αυτην συγχρονιζω με την το email της δουλειας.
Ευχαριστω και παλι,
Κωστας

A. Kourkoumelakis είπε...

μηπως παιζει ρολο το πληκτρολογιο που χρησιμοποιεις ?
με ποιο πληκτρολογιο γραφεις τα email στο galaxy ?
Επισης, κοιταξε και στις ρυθμισεις της εφαρμογης email στο galaxy μηπως εχει καμια ρυθμιση για την γραμματοσειρα. ισως αν εχει καποια επιλογη για unicode θα σου ελυνε το θεμα με τα ερωτηματικα οταν στελνεις απο το galaxy.

Unknown είπε...

Χρησιμοποιω ειτε το Swype ειτε το Samsung, και με τα δυο ερωτηματικα στελνει. Δεν βλεπω καμια ρυθμιση για την γραμματοσειρα για unicode.

Eπιπλεον, απο οταν εγκατεστησα την 2.2
a)δεν μου συγχρονιζει το ημερολογιο μεσω internet ενω πριν το εκανε. το mail συγχρονιζει μεσω internet αλλα το ημερολογιο μονο μεσω kies
b)τελειωνει η μπαταρια μεσα σε 10 ωρες με ελαχιστη χρηση, χωρις wireless χωρις bluetooth, και χωρις τιποτα σοβαρο να τρεχει στο background.
Καμια ιδεα?
Ευχαριστω,
Κωστας

A. Kourkoumelakis είπε...

Κώστα καλησπέρα,
Μετά που πέρασες την 2.2 έκανε επαναφορά ρυθμίσεων ?
Αν όχι πρέπει να κάνεις γιατί αλλιώς θα έχεις γενικά κολληματάκια.
Ποια ρομ έχεις τώρα ? Εννοώ ποια έκδοση. Την jph ?

Όσο για την επιλογή unicode, άνοιξε τα μηνύματα sms, και μετά πάτα το αριστερό πλήκτρο, επιλέξτε ρυθμίσεις.
Εκεί στις ρυθμίσεις θα δεις την επιλογή «εισαγωγή λειτουργίας». Πάτα εκεί και επιλέξτε unicode.

Unknown είπε...

Καλησπερα Αντωνη.
Ναι εκανα επαναφορα ρυθμισεων.
Για την ρομ δεν ξεειμαι σιγουρος. Ειναι ισως αυτο που βλεπω στο "Πληροφοριες για το τηλεφωνο-Αριθμος κατασκευης" Froyo.xwjph?
Οσο για την ρυθμιση unicode στα sms το εχω κανει ηδη και οντως ελυσε το θεμα με τα ερωτηματικα στα sms. Δεν κανει τιποτα ομως στα email.

A. Kourkoumelakis είπε...

Καλημερα,
η jph ειναι η επισημη τελευταια Ελληνικη αναβαθμιση 2.2 froyo.
Αν εκανες επαναφορα ρυθμισεων τοτε κατι αλλο υπαρχει για το προβλημα με τα ερωτηματικα.
Το προβλημα με τα ερωτηματικα το εχεις στελνωντας mail απο την εφαρμογη gmail, η απο την εφαρμογη email που εχει μεσα το Κινητο ?

friny είπε...

Γεια! Έχω πάρει το galaxy 3 i5800 και για να το ξεκινήσω έβαλα έναν gmail λογαριασμό ενός φίλου γιατί εγώ δεν είχα.Τώρα που έβαλα, δεν μπορώ να σβήσω τον δικό του, μάλλον τον έχει περάσει σαν "βασικό" λογαρισμό και λέει ότι πρεπει να επαναφέρω τις εργοστασιακες ρυθμίσεις και να χάσω όλα τα δεδομένα.Τι να κάνω?

A. Kourkoumelakis είπε...

Καλημερα,
δυστυχως τον βασικο λογαριασμο gmail δεν μπορεις να τον διαγραψεις γιατι το τηλεφωνο δεν σε αφηνει.
δοκιμασε να περασεις τον δικο σου gmail και μετα να σβησεις τον gmail του φιλου σου.
για να το κανεις αυτο :

1) πηγαινε στο ρυθμισεις-->λογαριασμοι και συγχρονισμος.
2) πατησε τερμα κατω "προσθηκη λογαριασμου"
3) επελεξε Google
4) πατησε επομενο
5) πατησε συνδεση
6) βαλε τα στοιχεια του gmail σου και προχωρα.

θα σου προσθεσει τον δικο σου Λογαριασμο.
μετα πηγαινε παλι στο ρυθμισεις-->λογαριασμοι και πατησε πανω στον gmail του φιλου σου. κατω γραφει καταργηση. πατησε να δεις αν στον διαγραψει.

αν δεν σε αφησει τοτε δυστυχως πρεπει να κανεις επαναφορα εργοστασιακων ρυθμισεων και να ξαναστησεις το κινητο απο την αρχη.
δοκιμασε και πες μου αν τα καταφερες.