FACEBOOK : Ποιές ρυθμίσεις πρέπει να κάνετε ώστε να είστε και να νιώθετε ασφαλής !!!!

Πηγη άρθρου: http://www.kgk.gr/2010/10/08/facebook-privacy/

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Γκουτζής


Εν αρχη ην.. ο Λογος

Η λέξη Privacy δεν έχει ακριβή μετάφραση στα Ελληνικά. Στο λεξικό μπορείτε να τη βρείτε ως απομόνωση, ησυχία, μοναξιά, μυστικότητα, ενώ κάποιοι έχουν “εφεύρει” τη λέξη “ιδιωτικότητα” προσπαθώντας να προσεγγίσουν την Αγγλική της έννοια. Από τη μέρα όμως που έγιναν μόδα οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, έχασε κάθε νόημα σε όλες τις γλώσσες και διαλέκτους του ψηφιακού κόσμου.
Θα μπορούσαμε να συζητάμε για ώρες σχετικά με το αν τελικά είναι καλό ή κακό να μοιραζόμαστε τόσες πληροφορίες της προσωπικής μας ζωής με “φίλους”, “γνωστούς” και αγνώστους σε αυτά τα δίκτυα. Ωστόσο, για την ώρα, θα θίξω μόνο το θέμα “ιδιωτικότητα στο Facebook” και πως να την προσεγγίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πατήστε παρακάτω στο "Read more - Διαβάστε περισσότερα" για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
 
Αν είστε από τους ανθρώπους που λένε “Εγώ δε θέλω Φέισμπουκ, δε με αφορά”, πριν αλλάξετε σελίδα, τουλάχιστον διαβάστε αυτή την παράγραφο: Αν μια μέρα λάβετε ένα email με τίτλο “Just one more step to get started on Facebook” και μετά άλλο ένα “Welcome to Facebook”, μην τα σβήσετε νομίζοντας πως είναι spam ή κάποιο αστείο. Κάποιος μόλις έφτιαξε Facebook account με την email address σας. Και το χρησιμοποιεί. Χωρίς να σας ρωτήσει. Χωρίς καν να έχετε πατήσει το link με το confirmation code για να ολοκληρώσετε το sign up που έκανε. Δεν μπορεί μεν να εμφανίσει το email σας ως δικό του (επειδή είναι unconfirmed) όμως μπορεί να κάνει όλα τα υπόλοιπα για τρεις ολόκληρες ημέρες! Να δηλώσει το όνομά σας, να προσθέσει νέους φίλους, να τους βρίσει χυδαία σε messages και walls, πιθανότατα να φάει ban (δηλαδή μόνιμη κατάργηση του λογαριασμού) και τελικά να βρεθεί υπαίτια η δικιά σας unconfirmed διεύθυνση η οποία μετά δε θα μπορεί να κάνει Facebook account γιατί θα είναι στη μαύρη λίστα του FB. Για να το αποφύγετε αυτό, στο πρώτο email που θα λάβετε πατήστε “Didn’t sign up for Facebook? Please let us know” ώστε να σβήσουν το ψεύτικο account εγκαίρως. Επίσης, για να γλυτώσετε μελλοντικά προβλήματα, μπορείτε να φτιάξετε ένα κενό Facebook profile ως placeholder για το email σας, ώστε να μη μπορεί κανείς να το ξαναζητήσει ως δικό του.
Για όσους είναι ήδη γραμμένοι στο Facebook, πάρτε μια βαθιά ανάσα και ακολουθήστε με στις επόμενες πολύτιμες ρυθμίσεις. Πάνω δεξιά στη σελίδα βρίσκεται μια επιλογή “Account” (ή “Λογαριασμός” Ελληνιστί). Αν την πατήσετε εμφανίζει κάποιες υπο-επιλογές, ανάμεσά τους και το “Privacy Settings” (“Ρυθμίσεις Απορρήτου”). Εκεί βρίσκονται μαζεμένα (αν και απλωμένα) όλα όσα πρέπει να διορθώσετε στο account σας ώστε να μοιράζεστε εκούσια όσα θέλετε, μόνο με αυτούς που θέλετε. Παρακάτω αναλύονται οι βέλτιστες επιλογές ασφαλείας.

Basic Directory Information / Βασικές Πληροφορίες Καταλόγου

Πατήστε το “View settings” (“Εμφάνιση ρυθμίσεων”) ώστε να εμφανιστούν οι επτά υπο-επιλογές. Να ξέρετε πως ό,τι αλλάζετε ισχύει άμεσα γι’ αυτό και δεν υπάρχει κάποιο Save button.
- Search for me on Facebook/Αναζήτηση για μένα στο facebook: Αν δε θέλετε να σας βρίσκουν οι άλλοι χρήστες του FB στην αναζήτηση τότε πατήστε το Friends Only/Μόνο Φίλοι όμως να ξέρετε πως μετά θα πρέπει να αναλάβετε εσείς όλα τα friend requests. Σε γενικές γραμμές δεν πειράζει να το αφήσετε Everyone/Όλοι, στα πλαίσια – εικονικής – κοινωνικότητας.
- Send me friend requests/αναζήτηση για: [άκυρη μετάφραση] Ισχύει ακριβώς το ίδιο με την προηγούμενη επιλογή, για τους ίδιους λόγους. Everyone/Όλοι.
- Send me messages/Αποστολή μηνυμάτων: Τα μηνύματα είναι χρήσιμα για να μπορούν οι άλλοι χρήστες να επικοινωνούν μαζί σας όμως, αν δε σας αρέσει η επικοινωνία (τί κάνετε εδώ;), μπορείτε να τα περιορίσετε μόνο στους φίλους σας με το Friends Only/Μόνο Φίλοι. Παρόλα αυτά, μερικές φορές συμφέρει οι άγνωστοι να σας στέλνουν απλώς ένα μήνυμα όταν θέλουν να σας πουν κάτι, αντί να κάνουν άσχετα friend requests, οπότε αυτή θα είναι και η τελευταία επιλογή που θα αφήσουμε Everyone/Όλοι. Ως εδώ.
- See my friend list/Προβολή λίστας φίλων: Δεν είμαι (πολύ) παρανοϊκός όμως δεν είναι δουλειά κανενός άσχετου με εμένα να βλέπει ποιους έχω επιλέξει να έχω ως φίλους μου στο Facebook. Οπότε εδώ θα βάλετε Friends Only/Μόνο Φίλοι αλλά να ξέρετε το εξής: αν κάποιος που δεν είναι στη λίστα φίλων σας, μπει στο προφίλ σας και έχετε κοινούς φίλους, θα μπορεί να δει ποιους κοινούς φίλους έχετε ακόμη και αν σε αυτή την επιλογή έχετε βάλει Friends Only. Το FB το κάνει αυτό στα πλαίσια γρηγορότερης αναγνώρισης οικείων προσώπων επειδή ουσιαστικά αυτός ο κάποιος δεν είναι “άγνωστος” αλλά “friend of friend”, όμως θα ήταν προτιμότερο να μπορούσαμε να αποκόψουμε και αυτή τη δυνατότητα για λόγους που αναφέρω μετά.
- See my education and work/Εμφάνιση στοιχείων εκπαίδευσης και εργασίας: Αυτό χρησιμοποιείται για να σας βρίσκουν με βάση το που σπουδάσατε ή που δουλεύετε. Αν είστε άνθρωπος που βγάζετε λεφτά από τις δημόσιες σχέσεις τότε σας συμφέρει να το αφήσετε Everyone/Όλοι, όμως σε κάθε άλλη περίπτωση δεν είναι ανάγκη να μαθαίνει ο κάθε ξένος τόσο χρήσιμες πληροφορίες για εσάς (η χαρά του identity theft) οπότε και πάλι Friends Only/Μόνο Φίλοι.
- See my current city and hometown/Δείτε το[ν] τρέχον[τα] τόπο διαμονής και τη[ν] καταγωγή μου: [Δεν άντεξα να μη διορθώσω τα γραμματικά λάθη των “μεταφραστών” του FB] Ισχύει ό,τι ανέφερα στο προηγούμενο, η πόλη είναι εξίσου σημαντική πληροφορία, άρα τελικά Friends Only/Μόνο Φίλοι.
- See my interests and other Pages/Να δεί τα ενδιαφεροντά μου και άλλες σελίδες [sic]: Σκεφτείτε ότι κάποτε εδώ έλεγε μόνο interests. Το pages – ευτυχώς – μπήκε μετά από πολλές παρακλήσεις χρηστών. Από τέτοιες μικρές πληροφορίες μπορεί κάποιος εύκολα να υποκριθεί ότι σας ξέρει, να μάθει πως να σας προσεγγίσει ή ακόμη και να μαντέψει τον κωδικό σας σε κάποια δικτυακή υπηρεσία, οπότε μην τα εμπιστεύεστε σε ξένους. Friends Only/Μόνο Φίλοι.
Οι αλλαγές έχουν ήδη εφαρμοστεί. Πατήστε το κουμπί “Back to Privacy” (“Επιστροφή στο Προσωπικό Απόρρητο”) πάνω αριστερά και συνεχίζουμε.

Social.. τί;

Σε αυτό το σημείο να κάνω μία παρένθεση για να σας πω κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε: Το Facebook, γνωστό και ως “The Social Network” από την ταινία που κυκλοφορεί στους κινηματογράφους, ενώ είχε ξεκινήσει για να “δικτυώσει” τα άτομα που σπουδάζουν στο ίδιο πανεπιστήμιο, δουλεύουν στην ίδια εταιρία ή μένουν στην ίδια χώρα, το οποίο πετύχαινε χρησιμοποιώντας “Network pages” που λειτουργούσαν ως μεγάλοι δικτυακοί πίνακες ανακοινώσεων, στα μέσα του 2008 τις κατήργησε! Για να το θέσω αλλιώς, πριν δύο χρόνια έμεινε το social και έφυγε το network.
Αυτό έγινε επειδή ήθελε να δώσει πρόσβαση στους ιδιοκτήτες των δικτύων σε μεθόδους προώθησής τους μέσω διαφημίσεων, χωρίς όμως να εκθέσει το μηχανισμό των networks που είχε υλοποιηθεί. Έτσι τα Facebook Networks σήμερα είναι απλώς μια υπο-καρτέλα στα “Account Settings” (“Ρυθμίσεις Λογαριασμού”) όπου μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή μόνο αν διαθέτετε email διεύθυνση από κάποιο αναγνωρισμένο δίκτυο της λίστας του FB (χωρίς όμως να υπάρχουν πια τα τοπωνύμια). Η συμμετοχή σας επιτρέπει να δείτε τα άλλα μέλη των δικτύων όπου ανήκετε ενώ επίσης εμφανίζει τους τίτλους των δικτύων κάτω από το όνομά σας στην αναζήτηση και στο προφίλ σας. Δεδομένου ότι πλέον υπάρχουν τα Facebook Pages για αυτές τις δουλειές – αν και δυστυχώς εκεί μπαίνει όποιος θέλει χωρίς απαραίτητα να έχει σχέση άρα δε μιλάμε για δίκτυα αλλά για μπάτε/αλέστε – σας προτείνω να μην αγχωθείτε ιδιαίτερα για τα Networks διότι απλώς δημιουργούν περισσότερα privacy issues παρά εξυπηρετούν σε κάτι.
Οπότε, όπως πιθανότατα έχετε συμπεράνει ως τώρα, για το Facebook υπάρχουν τέσσερεις κατηγορίες κοινωνικών σχέσεων: ο Άγνωστος, ο Γνωστός μέσω κοινού Δικτύου (Network), ο Φίλος-Φίλου και ο Φίλος. Εμείς βάλαμε στις περισσότερες επιλογές ως τώρα Friends Only/Μόνο Φίλοι επειδή, όπως το βλέπω εγώ, οι τρεις πρώτες κατηγορίες είναι το ίδιο πράγμα. Ο γνωστός από το κοινό network και ο φίλος-φίλου, αν ήταν όντως φίλοι μου θα τους είχα στη λίστα μου. Άρα όποιος δεν είναι φίλος μου, ακόμη, είναι άγνωστος. Και δε θέλω άγνωστοι να βλέπουν προσωπικές πληροφορίες μου.
Πιο κάτω θα μιλήσουμε και για τους φίλους που είναι μεν στη λίστα μας αλλά δεν έχουμε με όλους την ίδια άνεση, οπότε πρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα. Πρώτα όμως:

Sharing on Facebook / Μοιράσου στο Facebook

Για σένα νοιάσου και.. μοιράσου προσεκτικά ώστε να μη βρεθείς εκτεθειμένος λόγω απροσεξίας ή ανοησίας. Ξεχάστε το Recommended/Προτεινόμενο σετ επιλογών που έχει το Facebook έτοιμο για εσάς. Πατήστε “Customize settings” (“Επεξεργαστείτε τις ρυθμίσεις σας”) και ξεκινάμε τη γνωστή ιστορία.
- Posts by me/Δικές μου δημοσιεύσεις: Να σας το θέσω απλά. Καθετί έχει το μέρος του και την ώρα του. Το Facebook δεν είναι Twitter ούτε Blogspot. Αν είστε (πολύ) δημόσιο πρόσωπο, π.χ. σουπερ σταρ ή wannabe σουπερ σταρ, τότε μπορείτε να το αφήσετε Everyone/Όλοι και να βάζετε μόνο promotional υλικό. Σε όλους τους υπόλοιπους όμως, που προορίζουν το FB για προσωπική χρήση, προτείνω να το βάλουν Friends Only/Μόνο Φίλοι. Αυτή είναι μία από τις πιο σημαντικές επιλογές.
- Family/Οικογένεια: Δεν έχει νόημα οι ξένοι να βλέπουν με ποια προφίλ του Facebook συγγενεύετε, οπότε ισχύει το παραπάνω πάλι: αν δεν είσαι star, καν’ το Friends Only/Μόνο Φίλοι.
- Relationships/Σχέσεις: Τί να πει κανείς για αυτή την επιλογή.. στα βιογραφικά σημειώματα πλέον θεωρείται λάθος να το αναγράφεις επειδή είναι απόρρητο προσωπικό δεδομένο και δεν πρέπει να επηρεάζει την απόφαση του εργοδότη. Παρόλα αυτά εδώ είμαστε όλοι φίλοι (έτσι;) οπότε σας προτείνω την εξής συνταγή. Αν είστε σε μια καλή σχέση ή γάμο τότε βάλτε το Friends Only/Μόνο Φίλοι. Αν δεν είστε σε σχέση ή αν είστε όμως δεν νιώθετε καλά με το τι επιφυλάσσει το αύριο για εσάς, τότε καλύτερα βάλτε το Only Me/Μόνο Εγώ. Μα πού είναι αυτό, θα ρωτήσετε; Μην ανησυχείτε, θα σας πω αμέσως!..
- Interested in and looking for/Ενδιαφέρομαι για και ψάχνω για: Κάτι δεν πάει καλά εδώ, μάλλον βρίσκομαι σε λάθος σελίδα, σε νυφοπάζαρο, σε γραφείο συνοικεσίων ή, ακόμη χειρότερα, σε dating site! Όχι είμαι ακόμη στο Facebook. Αυτή η επιλογή τότε τί κάνει εδώ; Δεν ξέρω τι σκεφτόταν ο Mark (ο Zuckerberg, ξέρετε) όταν έφτιαχνε τη σελίδα το 2004 όμως αυτή η ερώτηση υπάρχει εδώ όσο θυμάμαι το FB και ακόμη δεν έχει φύγει. Σα να μην έφτανε που ρωτάει για το τι ψάχνουμε (Φιλία/Ραντεβού/Σχέση/Δικτύωση, στο τέλος η δικτύωση καταϊδρωμένη), θέλει κιόλας να δηλώσουμε προς τα που γέρνουν οι σεξουαλικές μας προτιμήσεις! (Εκεί στις τριγράμματες υπηρεσίες της Αμερικής σημειώνετε για να έχετε υλικό;) Ο καθένας μπορεί να ψάχνει και να του αρέσει ό,τι θέλει και είναι δικαίωμά του όμως αυτού του τύπου την ερώτηση θα την περίμενα σε άλλου είδους σελίδα. Δεν είστε υποχρεωμένοι να την απαντήσετε και για να είστε σίγουροι ότι δε θα φαίνεται καν, πατήστε Custom/Μορφοποίηση και εκεί που λέει These people/Αυτά τα άτομα επιλέξτε Only Me/Μόνο Εγώ, δηλαδή κανένας άλλος, ούτε φίλος, ούτε άγνωστος. Και αν με πείτε παρανοϊκό ή ακραίο τότε θα σας πω τη λέξη από ταυ… Ταμπού!
- Bio and favorite quotations/Βιογραφικό και αγαπημένες φράσεις: Το έχετε μάθει πια.. αν δεν είσαι star.. Friends Only/Μόνο Φίλοι.
- Website/Ιστοσελίδα: Επίσης Friends Only/Μόνο Φίλοι, για τους non bloggers.
- Religious and political views/Θρησκευτικές και Πολιτικές απόψεις: Εδώ ισχύει η γνωστή συνταγή. Αν είστε σίγουροι και περήφανοι για τις πεποιθήσεις σας, τότε βάλτε το Friends Only/Μόνο Φίλοι, αλλιώς φερθείτε όπως και στο looking for και πατήστε Only Me/Μόνο Εγώ. Γλυτώνετε τις ταμπέλες από τους στενόμυαλους.
- Birthday/Γενέθλια: Είναι χρήσιμο να φαίνονται, πρώτα απ’ όλα για να τα θυμούνται οι φίλοι σας τα χρυσόψαρα αλλά και οι γνωστοί που δεν ξέρουν καν πότε πέφτουν. Από εκεί και πέρα, αν θέλετε να κρύψετε το έτος μπορείτε να πάτε μέσα από το προφίλ σας, να το κάνετε Edit/Επεξεργασία και να επιλέξετε να φαίνεται μόνο η μέρα και ο μήνας. Προτείνω Friends Only/Μόνο Φίλοι.
- Places I check in to/Τοποθεσίες όπου κοινοποιώ την παρουσία μου: Έχετε αντιληφθεί αυτή τη νέα μόδα στο FB όπου οι χρήστες δηλώνουν που βρίσκονται σε περίπτωση που είναι και άλλοι φίλοι τους εκεί ώστε να συναντηθούν; Επικίνδυνο αν έχετε εχθρούς ή αν χρωστάτε, αλλά δεδομένο του ότι δε θα βάζατε τέτοιους ανθρώπους στη friends list σας (φαντάζομαι), κάντε το Friends Only/Μόνο Φίλοι. Αλλιώς, αν έχετε ανησυχίες, Only Me/Μόνο Εγώ.
- Include me in “People Here Now” after I check in/Να συμπεριλαμβάνομαι στο “Άτομα Εδώ Τώρα”, μόλις κοινοποιώ την παρουσία μου: Έχει άμεση σχέση με την προηγούμενη επιλογή. Αφού κάνετε check in και πείτε ότι βρίσκεστε κάπου, με την επιλογή αυτή ενεργή θα εμφανίσει το όνομά σας στη Facebook Page του μέρους όπου δηλώσατε. Παραδόξως όμως, δε θα εμφανιστείτε μόνο στους φίλους σας, όπως επιλέξατε πριν, αλλά και στα άγνωστα άτομα που πέρασαν από το ίδιο μέρος ή κοντά του τις προηγούμενες ώρες. Δεν το θέλετε αυτό. Οπωσδήποτε αποεπιλογή του Enable/Ενεργοποίηση.

Φωτογραφίες

Πρώτα απ’ όλα, συγχαρητήρια που φτάσατε ως εδώ! Έχουμε ακόμη δουλειά όμως. Πατήστε το: “Edit album privacy” (“Ρυθμίσεις απορρήτου στο άλμπουμ”). Αν δεν έχετε φωτογραφίες στο Facebook τότε θα δείτε απλά το μήνυμα: “Control who sees each of your photo albums” (“Ελέγξτε ποιος θα βλέπει κάθε φωτογραφικό σας άλμπουμ”). Αν όμως έχετε ήδη βάλει, τότε για κάθε φωτογραφικό album πρέπει να επιλέξετε σε ποιους θα φαίνεται. Δεδομένου του ότι υπάρχει το Flickr αν θέλουμε να τη δούμε φωτογράφοι, θα προτιμήσουμε να βάλουμε Friends Only/Μόνο Φίλοι σε όλα τα album μας.
Προσοχή! Να θυμάστε πάντα: για κάθε νέο album που δημιουργείτε θα πρέπει να μπαίνετε σε αυτή εδώ τη σελίδα και να σιγουρεύετε πως η πρόσβασή του είναι Friends Only.
Προσοχή!! Όταν βάλετε για πρώτη φορά φωτογραφία στο προφίλ σας, θα δημιουργηθεί αυτόματα ένα photo album με τίτλο “Profile Pictures” (“Φωτογραφίες Προφίλ”). Επίσης, όταν ανεβάσετε πρώτη φορά φωτογραφία απευθείας μέσα στο Wall σας (στον Τοίχο), θα δημιουργηθεί αυτόματα ένα photo album με τίτλο “Wall Photos” (“Φωτογραφίες τοίχου”). Ισχύει ό,τι και για τα άλλα albums. Την πρώτη φορά θα πρέπει να τους ορίσετε να τα βλέπουν μόνο οι φίλοι σας.
Τώρα κάντε Back στον browser σας για να γυρίσετε πίσω στις προηγούμενες ρυθμίσεις ώστε να συνεχίσουμε.

Εμείς και ο κόσμος

Τώρα το FB μας ρωτάει πως θα αλληλεπιδρούμε με τους άλλους. Με προσοχή, είναι η απάντηση.
- Photos and videos I’m tagged in/Φωτογραφίες και βίντεο όπου έχω επισημανθεί: Αν σας κάνουν tag οι φίλοι σας σε κάτι που ανέβασαν, ποιός θέλετε να το δει; Σίγουρα όχι οι ξένοι άρα κατευθείαν πάμε στο Friends Only/Μόνο Φίλοι.
- Can comment on posts/Μπορούν να σχολιάσουν τις δημοσιεύσεις μου: Στη δημοκρατία (ποιά;) όλες οι απόψεις είναι δεκτές όμως αφού έχουμε κρύψει τα πάντα από όλους εκτός από τους φίλους μας, το λογικό είναι και εδώ να προτιμήσουμε το γνωστό Friends Only/Μόνο Φίλοι.
- Friends can post on my Wall/Φίλοι μπορούν να δημοσιεύσουν στον Τοίχο μου: Κάντε check το Enable/Ενεργοποίηση ώστε να μπορούν οι φίλοι σας να γράφουν στον τοίχο σας όμως υπάρχει μία ιδιαιτερότητα την οποία θα εξηγήσω στην παρακάτω επιλογή.
- Can see Wall posts by friends/Μπορούν να δουν τις δημοσιεύσεις φίλων στον Τοίχο μου: Εδώ κλασικά θα βάλετε Friends Only/Μόνο Φίλοι όμως υπάρχει ένα κρυφό χαρακτηριστικό σε αυτή την επιλογή. Πιο μετά θα μιλήσω για τις Custom λίστες ατόμων στους οποίους επιτρέπετε να μπορούν να βλέπουν κάτι ή όχι. Για την ώρα σημειώστε μόνο ότι αν απαγορέψετε σε κάποιους φίλους σας να βλέπουν τα wall posts που σας κάνουν άλλοι φίλοι σας, τότε οι μπλοκαρισμένοι φίλοι δε θα μπορούν να γράψουν στον τοίχο σας. Κοινώς, η παραπάνω επιλογή, για όσους μπλοκάρετε εδώ, ακυρώνεται.
- Friends can check me in to Places/Οι φίλοι μπορούν να κοινοποιούν την παρουσία μου σε τοποθεσίες: Όχι, όχι, όχι. Εντάξει, εντελώς χαριστικά αφήσαμε να φαίνεται στους φίλους μας όταν κάνουμε εμείς check in κάπου αλλά δεν είναι πολύ συνετό να αφήσετε τους φίλους σας να σας κάνουν αυθαίρετα check in γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θεωρεί ο καθένας αστείο. Πατήστε το Edit Settings/Επεξεργασία Ρυθμίσεων και στο κουτάκι δεξιά επιλέξτε Disabled/Απενεργοποιημένο ώστε να ησυχάσετε και από αυτό.
Τώρα σας ρωτάει για τις προσωπικές σας πληροφορίες που αφορούν την επικοινωνία μαζί σας. Για άλλη μια φορά, όλα με μέτρο.
- Τηλέφωνα, Διευθύνσεις: Προσωπικά προτείνω να βάλετε σε ΟΛΑ από εδώ και κάτω Only Me/Μόνο Εγώ. Δεν υπάρχει λόγος να μοιράζετε την διεύθυνση του σπιτιού σας ούτε το προσωπικό σας κινητό. Όσο για το email, μπορούν να σας στείλουν και message στο Facebook. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, επιλέξτε ένα email σας από αυτά που έχετε δηλώσει και κάντε το Friends Only, αν θεωρείτε πως θα φανεί πραγματικά χρήσιμο. Αλλά ως εκεί.
Τελειώσαμε με τα πολλά – πολλά. Πατήστε το πάνω αριστερά κουμπί “Back to Privacy” (“Επιστροφή στο Προσωπικό Απόρρητο”).

Applications

Ήρθε η ώρα για τη μάστιγα που λέγεται “Applications” (“Εφαρμογές”). Κάτω αριστερά πατήστε το link “Edit your settings” (“Επεξεργαστείτε τις ρυθμίσεις σας”) για να εμφανιστούν οι πέντε νέες επιλογές σας.
- Applications you use/Εφαρμογές που χρησιμοποιείτε: Αν έχετε βάλει εφαρμογές τότε θα σας δώσει την επιλογή είτε να αφαιρέσετε μερικές, είτε να τις απενεργοποιήσετε όλες με ένα click. Ας μην εσχατολογούμε. Μερικά applications είναι χρήσιμα οπότε μην τα απενεργοποιήσετε. Όμως ΜΗΝ βάζετε όποια χαζή και ανούσια εφαρμογή βρίσκετε μπροστά σας γιατί πρώτα απ’ όλα σπάτε τα νεύρα όσων βλέπουν τα ατελείωτα wall posts με πληροφορίες του τύπου “τί ζώδιο ήσουν στην προηγούμενη ζωή σου” και “με ποιον υπερήρωα θέλεις να κάνεις πιο απελπισμένα σχέση”. Κατά δεύτερον, κάποιοι ικανοί προγραμματιστές ψάχνουν κάθε τόσο τρόπους να εκμεταλλευτούν τους χρήστες των Facebook Applications παρασύροντάς τους σε περίεργες ιστοσελίδες, πιθανότατα με ιούς και “ιδιαίτερες” διαφημίσεις, οπότε να προτιμάτε μόνο τις γνωστές και δοκιμασμένες εφαρμογές για να είστε πιο σίγουροι.
- Info accessible through your friends/Πληροφορίες προσβάσιμες μέσω των φίλων σας: Μπείτε τώρα κιόλας στο Edit Settings/Επεξεργασία Ρυθμίσεων και κάντε ξε-tick τα πάντα. Δεν χρειάζεται να πω τίποτε άλλο γι’ αυτό, μιλάει από μόνο του.
- Game and application activity/Δραστηριότητα παιχνιδιών και εφαρμογών: Αν μπαίνετε Facebook αποκλειστικά για να παίζετε με τους φίλους σας τότε βάλτε το Friends Only. Επειδή όμως οι περισσότεροι δε θέλετε το αφεντικό σας να μάθει ότι παίζετε FarmVille εδώ και 4 ώρες στο διπλανό γραφείο, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα Only Me/Μόνο Εγώ.
- Instant personalization/Αυτόματη εξατομίκευση: Αυτοματισμός, εξατομίκευση, πολύ πιασάρικο αλλά αυτή τη στιγμή εσείς θέλετε απλά την ησυχία σας. Αν είστε άνθρωπος που του αρέσει να πειραματίζεται, τότε αφήστε το ενεργοποιημένο και δοκιμάστε το μπαίνοντας σε κάποια σελίδα που συνεργάζεται με το FB. Σε κάθε άλλη περίπτωση όμως, πατήστε το Edit Settings/Επεξεργασία Ρυθμίσεων, αποεπιλέξτε το και αφήστε τους άλλους να είναι τα πειραματόζωα.. εεε.. οι beta testers.
- Public search/Δημόσια αναζήτηση: Αν θέλετε να σας βρίσκουν όταν σας ψάχνουν με το όνομά σας σε μία μηχανή αναζήτησης εκτός Facebook (π.χ. το Google) τότε αφήστε το ενεργό. Να ξέρετε όμως ότι θα φαίνεται και η μικρογραφία της φωτογραφίας σας σε όλο τον κόσμο. Προσωπικά το έχω βγάλει, too much exposure. Το αφήνω στο χέρι σας.
Και με αυτό τελειώσαμε με όλες τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας που προσφέρει το Facebook! Σας φαίνονται πολλές; Και λίγες είναι! Μετρήστε μόνο πόσες αλλαγές χρειάστηκε να κάνετε ως τώρα και θα καταλάβετε πόσο χρήσιμες αποδεικνύονται.
Αν πατήσετε “Back to Privacy” (“Επιστροφή στο Προσωπικό Απόρρητο”) μπορείτε να βρείτε δύο ακόμη πράγματα. Τις “Block Lists” (“Λίστες αποκλεισμού”), όπου βάζετε όποιον χρήστη του Facebook σας ενοχλεί ώστε να κοπεί κάθε επαφή μαζί του, όπως και οδηγίες σχετικά με όσα ανέφερα σε αυτό το άρθρο, στον τομέα “Controlling How You Share” (“Ελέγχοντας τον Τρόπο που Μοιράζεστε”).
Τί ΔΕ θα βρείτε όμως εκεί;

Λίστες Ασφαλείας

Ίσως να έχετε δοκιμάσει τις “Friends Lists” (“Λίστες Φίλων”) που βρίσκονται κάτω από το Account/Λογαριασμός στην επιλογή Edit Friends/Επεξεργασία Φίλων. Η πιο απλή χρήση τους είναι απλά για να κατηγοριοποιείτε τους φίλους σας ανάλογα με το που τους γνωρίσατε, για παράδειγμα: ΣΧΟΛΕΙΟ, ΣΧΟΛΗ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΦΙΛΟΙ_ΤΗΣ_ΓΥΝΑΙΚΑΣ_ΜΟΥ, κτλ.
Μία πιο προχωρημένη δυνατότητά τους είναι να χρησιμοποιείτε αυτές τις λίστες για να βάζετε περιορισμούς. Σε όλες τις επιλογές ιδιωτικότητας που είδαμε να έχουν την υπο-επιλογή Custom/Μορφοποίηση στη λίστα τους, είχαμε τη δυνατότητα να δείχνουμε κάτι στους “Friends Only” αλλά να το κρύβουμε από συγκεκριμένους φίλους ή ολόκληρες λίστες φίλων αν επιθυμούμε. Αρκεί να πατήσουμε το Custom και να γράψουμε στο Hide/Απόκρυψη τα ονόματα ή τις λίστες των φίλων που δε θέλουμε να συμπεριληφθούν στους φίλους της κάθε επιλογής. Οπότε για παράδειγμα, να επιτρέπω μεν στους φίλους μου να βλέπουν το photo album από τις φετινές διακοπές στη Μύκονο αλλά να το κάνω hide από τους φίλους που έχω στη λίστα “ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ”.
Όσοι έχετε χρησιμοποιήσει αυτή τη δυνατότητα σίγουρα έχετε βρεθεί μερικές φορές μπλεγμένοι να μην ξέρετε από ποια λίστα κρύψατε τι ή να θέλετε να επιτρέπετε σε ένα συγκεκριμένο μέλος μιας λίστας κάτι σαν εξαίρεση. Τόσες λίστες, τόσα albums, τόσες επιλογές privacy, κάπου χάνεται η μπάλα. Υπάρχει όμως μία λύση, αρκεί να δείτε το θέμα διαφορετικά.
Στην ασφάλεια δικτύων υπάρχει η έννοια των “Access Control Lists”. Για να το μεταφέρω με απλά λόγια, κάθε φίλος σας θα έχει εξ αρχής πρόσβαση κανονικά εκτός και αν επιπρόσθετα ορίσετε πως δεν μπορεί να δει αυτό και αυτό. Μπορείτε να συνεχίσετε να έχετε τις λίστες όπου θα ομαδοποιείτε τους φίλους σας χωρίς τώρα να βάζετε περιορισμούς σε αυτές. Θα φτιάξετε όμως και μερικές control lists οι οποίες θα έχουν συγκεκριμένους περιορισμούς η κάθε μία, όπου θα βάζετε τους φίλους σας που δεν θέλετε να έχουν πρόσβαση σε κάτι.
Οπότε π.χ. ο Κώστας μπορεί να είναι μέλος στη λίστα ΣΧΟΛΕΙΟ, η οποία είναι χωρίς περιορισμούς, και συγχρόνως να είναι στη λίστα ΔΕ_ΒΛΕΠΕΙΣ_ΤΟ_WALL_ΜΟΥ, όπου βάζετε όσους δε βλέπουν το “Can see Wall posts by friends”. Θυμηθείτε μόνο αυτό που είχαμε πει πριν για τη συγκεκριμένη επιλογή. Ο Κώστας δε θα βλέπει τα posts των φίλων σας στο wall σας μεν, αλλά ούτε θα μπορεί να γράψει σε αυτό. Υπ’ όψιν.

Αξιοσημείωτα προβλήματα ασφαλείας

Με τόσα privacy settings και λίστες επί λιστών, μάλλον θα νομίζετε ότι τα προσωπικά σας δεδομένα είναι ασφαλή. Ούτε κατά διάνοια. Δε θα μπω καν στον κόπο να μιλήσω για το γνωστό θέμα πως ό,τι ανεβάζετε είναι στην άμεση διάθεση του Facebook να το κάνει ό,τι θέλει κλπ κλπ, αυτά μπορείτε να τα διαβάσετε και στο Privacy Policy του FB ή σε θυμωμένα άρθρα bloggers και πρώην χρηστών. Θα σας πω όμως κάποιες λεπτομέρειες που ισχύουν αυτή τη στιγμή και δεν είναι καθόλου προφανείς (ή αναμενόμενες).
1) Γιατί κάναμε όλο μας το προφίλ να είναι Friends Only; Επειδή όσους φίλους και να έχετε, δε μπορείτε να ξέρετε τι είδους φίλους κάνουν εκείνοι add. Οπότε αν κάποιος θέλει να σας πάρει τα στοιχεία ή να μαθαίνει πληροφορίες για εσάς (χωρίς να το καταλαβαίνετε), τον συμφέρει να κάνει φίλο ένα φίλο σας και απλά να μπαίνει στο προφίλ σας βλέποντας τα πάντα ελεύθερα ως friend of friend.
Κάτι που ίσως δεν περιμένατε: έχει γίνει συνηθισμένη πρακτική πλέον άτομα να κάνουν ψεύτικα Facebook profiles, να βάζουν μία όμορφη φωτογραφία προφίλ για να μοιάζουν αληθινοί και ελκυστικοί, να κάνουν add έως και 5000 φίλους (το όριο) και μετά να απορροφούν (με scripts) χρήσιμο υλικό από τους “φίλους” τους αλλά και τους φίλους των φίλων τους, όπως φωτογραφίες, κείμενα, videos και – φυσικά – προσωπικά δεδομένα για κλοπή ταυτότητας ή διαφημιστικούς λόγους.
Μάλιστα η καλύτερη τεχνική είναι να κάνουν friend requests σε προφίλ που έχουν ήδη υπερβολικά πολλούς φίλους όπως για παράδειγμα των super stars που λέγαμε πριν. Έτσι αποκτούν πρόσβαση σε μεγαλύτερη ποικιλία friends of friends και γίνεται στατιστικά πιο πιθανό να βρουν πολλά ξεκλείδωτα profiles.
Ποτέ μην κάνετε add άτομο που δεν ξέρετε έστω και λίγο, επειδή μπορεί είτε να είναι ψεύτικο προφίλ, είτε να θέλει απλά να γίνει φίλος σας για να αποκτήσει πρόσβαση στα προφίλ των φίλων σας.
2) Ακόμη και αν κρύψετε ΤΑ ΠΑΝΤΑ, όπως κάναμε προηγουμένως, να ξέρετε πως ακόμη θα φαίνονται τα εξής: η τρέχουσα profile picture σας (έστω και πιο μικρή, 200×150 στο προφίλ και 134×100 στην αναζήτηση), τα δίκτυά σας (αν συμμετέχετε σε κάποιο), το φύλο σας (εκτός και αν το κρύψετε εντελώς από το Edit About Me) και οι κοινοί σας φίλοι (αν σας ψάχνει Facebook user και έχετε κοινούς). Και όλα αυτά, αυτή τη στιγμή, δε γίνεται να αλλάξουν, όμως μπορείτε να ορίσετε να μη σας βρίσκουν καν στα searches (αν θυμηθείτε την πρώτη και την τελευταία επιλογή που είδαμε σε αυτό το άρθρο).
3) Αν έχετε κρύψει τη λίστα των (μη κοινών) φίλων σας από κάποιον φίλο σας (πειράζοντας το Custom/Hide στο “See my friend list”), εκείνος μπορεί παρόλα αυτά να τους βρει, αν έχει υπομονή. Απλά αρχίζει να γράφει κάποιο γράμμα στο Search του FB και το autocomplete συμπληρώνει τη λέξη είτε με κάποιον δικό του φίλο, είτε με κάποιον δικό σας. Κάτω από το όνομα των autocompleted αποτελεσμάτων γράφει αν είστε κοινός τους φίλος και σιγά – σιγά μπορεί να συμπεράνει τους περισσότερους. Ψυχωτικό; Ίσως. Δουλεύει; Δοκιμασμένα!
4) Μια “ιδιαιτερότητα” του Facebook (από όλες) ήταν πως όταν κάνατε σε κάποιον friend request, αυτός έμπαινε ανεπισήμως στην friends list σας (αυτή που βλέπετε μόνο εσείς στο Edit Friends), απλά, μέχρι να κάνει confirm το αίτημά σας, δεν εμφανιζόταν στην δημόσια λίστα του profile σας. Έτσι αν π.χ. είχε αφήσει το προφίλ του ανοιχτό σε Everyone ή σε Friends of friends (και είχατε κοινούς φίλους), ό,τι posts και κινήσεις έκανε εμφανίζονταν κανονικά στο news feed σας, κάνοντάς σας να απορείτε πόσα requests έχει πια ώστε να μην έχει δει το αίτημά σας τόσο καιρό που μπαινοέβγαινε!.. Γίνονται απόπειρες επιδιόρθωσης αυτού του θέματος όμως παρατηρήστε κάτι άλλο πάνω σε αυτό.
Αν κάνετε σε κάποιον friend request και αργεί να απαντήσει, τότε πηγαίνετε στο προφίλ του και πατήστε το X δίπλα στο “Awaiting friend confirmation”. Αν σας γράψει “Friend request canceled” τότε: ή δεν είχε ασχοληθεί καν, ή πάτησε “Not Now” για να το κρύψει προσωρινά, ή δήλωσε πως δε σας ξέρει (“Don’t know” τάδε) και όταν το Facebook του είπε “Thanks. This person won’t be able to send you any more friend requests” αυτός το ξανασκέφτηκε και πάτησε “Undo”. Αν όμως σας γράψει “Sorry, your connection failed at this time. Please try again”, τότε όχι μόνο πάτησε πως δε σας ξέρει, αλλά μετά δεν έκανε “Undo” και πλέον για εκείνον είστε blocked από την επιλογή friend request χωρίς ακόμη να υπάρχει menu στο “Block Lists” να το αναιρέσει.
5) Παρεμπιπτόντως, το Facebook κλείνει accounts πολλές φορές χωρίς σοβαρό λόγο ενώ μερικές φορές χωρίς καν προειδοποίηση. Δεν ξέρω κάποια μαγική συνταγή για να γλυτώσετε το άδικο και απρόσμενο ban, όμως υπάρχουν δύο πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να προετοιμαστείτε για παν ενδεχόμενο.
Πρώτον, βάλτε τον Firefox και προσθέστε το add-on “ArchiveFacebook” με το οποίο μπορείτε να πάρετε backup το μεγαλύτερο μέρος του προφίλ σας. Αν βαριέστε να το κάνετε όλο αυτό, τουλάχιστον σημειώστε κάπου τις σελίδες των φίλων σας ώστε να μπορείτε να τους ξανακάνετε add στο νέο σας account.
Δεύτερον. Αν έχετε ιδρύσει κάποιο Group στο FB, θα μείνει ακέφαλο αν σας κλείσουν το account. Γι’ αυτό, φτιάξτε ένα δεύτερο προφίλ και βάλτε μόνο εσάς ως φίλο του. Στη συνέχεια, κάντε το δεύτερο προφίλ administrator σε όλα τα groups που έχετε δημιουργήσει. Έτσι, ό,τι και αν γίνει στο βασικό σας profile, όταν ανοίξετε καινούργιο θα μπορείτε να τα πάρετε πίσω.
6) Ένα χρήσιμο tip: όσο φοβερά αναλυτικές photos και αν βγάζει η νέα σας super digital 1000MPixel φωτογραφική μηχανή, στο Facebook θα καταλήξουν με ανάλυση 604x453. Για να γλυτώσετε χρόνο όταν τις ανεβάζετε στα photo albums, μετατρέψτε τις σε αυτή την ανάλυση πρώτα ώστε να μικρύνουν στο filesize. Αν βαριέστε με το χέρι, το IrfanView μπορεί να το κάνει ως batch job με το κιλό.
7) Μιας και μιλάμε για φωτογραφίες: σας φάνηκε αστείο όταν ανεβάσατε εκείνες τις photos από το πάρτυ που είχατε μεθύσει και τρέχατε γυμνός στο δρόμο αγκαλιά με ένα μπουκάλι βότκας; Αν καταφέρατε να γλυτώσετε τα reports και τα flag as inappropriate και αν ήσασταν αρκετά έξυπνος ώστε να κρύψετε το album από τους συνεργάτες και τους γονείς σας, τότε υπάρχει ακόμη κάτι που δεν σκεφτήκατε.
Αν πεθάνετε (φτου φτου φτου) τότε μη νομίζετε πως το προφίλ σας στο Facebook θα πεθάνει μαζί σας. Υπάρχει μία διαδικασία που λέγεται “Memorializing” όπου όταν κάποιος πηγαίνει εν τόπο χλοερό, ενημερώνεται το FB από γονείς και φίλους ότι ο ιδιοκτήτης του προφίλ αποδήμησε εις Κύριον και τότε κλειδώνεται το account ώστε να μη μπορεί να γίνει login, αφαιρούνται οι πληροφορίες από status messages και στοιχεία επικοινωνίας και παραμένουν ΟΛΑ τα άλλα ως φόρος τιμής σε εσάς. Και σας ρωτάω, σίγουρα είναι καλό να σε θυμούνται στις χαρούμενές σου φάσεις, όμως δε θα ήταν καλύτερο να ήσουν ντυμένος;..
Πιστεύω πως έχω καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του privacy στο Facebook. Να προσέχετε τους κωδικούς σας και να θυμάστε πως τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Και φυσικά.. όσο πιο ψηλά είναι, τόσο πιο δυνατά πέφτουν. Εσείς απλά φροντίστε να μην κάθεστε από κάτω.

Κωνσταντίνος Γκουτζής

Σχόλια

  1. Θα πρέπει να αναφέρεις τον συγγραφέα και αυθεντική την πηγή του άρθρου.

    Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Γκουτζής
    Πηγή: http://www.kgk.gr/2010/10/08/facebook-privacy/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα και παλι,
    διορθώθηκε το link καθώς προστέθηκε και ο Συγγραφέας του αυθεντικού άρθρου.
    Επίσης αλλάχτηκε και ο τίτλος του άρθρου με τον αυθεντικό.
    Τον είχα αλλάξει εγώ γιατί ήθελα να βάλω κάποιον άλλο ώστε να κεντρίσει πιο πολύ το ενδιαφέρον των αναγνωστών.

    Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Κώστα Γκουτζή για το πολύ καλό και αξιόλογο άρθρο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ανέβασα στο facebook, για να... μαθαίνει ο κόσμος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ Βασιλική :).
    Καλό είναι να μπούν όλοι στις ρυθμίσεις τους και να τα τσεκάρουν γιατί γίνεται χαμός και οι κακόβουλοι δυστυχώς είναι πολλοί !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιο σας παρακάτω.
Παρακαλούμε στα σχόλια να μην γίνεται χρήση Greeklish.
Κάθε σχόλιο με προσβλητικό/υβριστικό περιεχόμενο θα διαγράφεται.