Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011

Ξέρετε αλήθεια να ψάχνετε καλά στο Google;


Γνωρίζετε ότι μπορείτε να ψάξετε ανεβάζοντας φωτογραφίες στο πεδίο αναζήτησης του Google, ότι ένα αστεράκι θα σας απαλλάξει από την ανάγκη να εισάγετε ακριβή ερωτήματα, ότι το Google είναι ένα τεράστιο λεξικό, που δίνει ορισμούς και μεταφράζει (από και σε) πολυάριθμες γλώσσες και ότι μπορεί να μετατρέψει αμέσως τα ευρώ σας σε δολάρια;-) Δείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές για τη βέλτιστη αξιοποίηση του Google από μαθητές, φοιτητές και... γονείς ή απλώς φιλομαθείς ερευνητές.


1.      Αφήστε τη Google να καλύψει τα κενά

Προσθέστε έναν αστερίσκο * στη φράση ή στην ερώτηση που θέλετε να συμπληρωθεί και αφήστε τη Google να καλύψει τα κενά.

2.      Αναζήτηση με εικόνες (Search by Image)

Η αναζήτηση με εικόνες είναι ο νέος τρόπος αναζήτησης στο Διαδίκτυο και γίνεται είτε

  • με αντιγραφή του σχετικού url που περιέχει τη φωτογραφία, είτε
  • με upload μιας εικόνας (επιλέξτε το εικονίδιο της κάμερας δίπλα στο πεδίο αναζήτησης και μετά Upload αναζητώντας την φωτογραφία που έχετε αποθηκευμένη στον υπολογιστή σας) είτε
  • με μεταφορά της εικόνας στο κουτί αναζήτησης του images.google.com (σύρετε και αφήνετε ή, κοινώς, drag and drop) ή
  • της σελίδας αποτελεσμάτων εικόνων της Google
Ξέρατε για παράδειγμα ότι μπορείτε να αναζητήσετε πληροφόρηση σχετική με κριτήριο αναζήτηση μια δική σας λήψη; Ανεβάστε τη φωτογραφία (σύρετε τη φωτογραφία στο πεδίο αναζήτησης και ψάξτε). Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε extentions σε Chrome και Firefox χάρη στο οποίο θα μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ σε οποιαδήποτε φωτογραφία στο WWW και να ενεργοποιείτε τη σχετική αναζήτηση.

Δείτε το αποκαλυπτικό βίντεο:
 


3.      Η Google ως υπολογιστής, μετατροπέας και λεξικό

Όταν ο χρόνος πιέζει, η αναζήτηση ορισμών μπορεί να εξελιχθεί σε αγχωτικό ξεφύλλισμα λεξικών και βιβλίων. Με την πληκτρολόγηση του όρου «define:» πριν από κάποια λέξη, η Google ψάχνει για εσάς online λεξικά για ορισμούς στο Διαδίκτυο.

Επιπλέον, για να διευκολύνει όλες αυτές τις μαθηματικές και επιστημονικές ερωτήσεις, η Google λειτουργεί επίσης ως υπολογιστής (calculator) και μετατροπέας (converter).

Για παράδειγμα, δοκιμάστε να βρείτε τον ορισμό της τεχνολογίας qHD γράφοντας στο πεδίο αναζήτησης του Google define:qHD

Ομοίως, πληκτρολογήστε στο πεδίο αναζήτησης μια πράξη (π.χ. 8*45) για να χρησιμοποιήσετε το Google ως κομπιουτεράκι.

Για να κάνετε μετατροπές σε διαφορετικές μονάδες μέτρησης (π.χ. euro to dollars, pounds to kgr και άλλα) γράψτε στο πεδίο αναζήτησης π.χ. 35 euro to dollars ή 35 pounds to kgr.

4.      Google «στο τετράγωνο»

Οι πίνακες είναι πάντα χρήσιμοι για την οργάνωση πληροφοριών. Η Google με το εργαλείο Google Squared δημιουργεί πίνακες πληροφοριών, αυτόματα, με το να συλλέγει και να οργανώνει στοιχεία από το Διαδίκτυο και να τα παρουσιάζει με τρόπο φιλικό προς τον χρήστη.
Δυστυχώς, η υπηρεσία αυτή δεν είναι πλέον διαθέσιμη.

5.      Google Scholar

To εργαλείο Google Scholar δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να «στηριχθεί γερά πάνω σε γίγαντες» πραγματοποιώντας αναζητήσεις σε ακαδημαϊκά άρθρα, βιβλία, αρχεία, κ.ά.

6.      Αναζήτηση βιβλίων

Η αναζήτηση βιβλίων λειτουργεί το ίδιο απλά με την συνηθισμένη αναζήτηση αλλά στη διεύθυνση Google Books.

7.      Μετάφραση Google

Το εργαλείο μετάφρασης της Google είναι ένας αυτόματος μεταφραστής που χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής για μεταφράσεις σε 57 γλώσσες. 

8.      Site και Αρχεία Google - Εργαλείο για ομαδικές εργασίες

Ένα εργαλείο το οποίο είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικό σε περίπτωση ομαδικών εργασιών είναι το Google Sites. Το Google Sites προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους site στο οποίο να συλλέγουν και να μοιράζονται τις πληροφορίες που χρειάζονται για την ομαδική τους εργασία. Επιπλέον, εφαρμογές όπως το Google Docs, επιτρέπουν τη κοινή χρήση και επεξεργασία αρχείων.9.      Αρχείο Ειδήσεων

Χρησιμοποιώντας την επιλογή «Return articles added to Google News Archive» στην αναζήτηση ειδήσεων της Google ο χρήστης μπορεί εύκολα να εξερευνήσει και να βρει ιστορικά αρχεία για ανθρώπους, ιδέες, εκδηλώσεις και να δει σχετικές για αυτά πληροφορίες από το παρελθόν αλλά και το παρόν.Πηγή άρθρου: http://tech.in.gr/consult/article/?aid=1231133597