Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011

Kaspersky Lab: Αυτοματοποιήστε τον Γονικό Έλεγχο

Τα περισσότερα συστήματα προστασίας από ιούς, περιλαμβάνουν και ένα σύστημα γονικού ελέγχου. Τι ακριβώς όμως μπορεί να κάνει ο γονέας για να προφυλάξει το παιδί του από τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο Ίντερνετ; Οι ειδικοί της Kaspersky μας εξηγούν τι σημαίνει γονικός έλεγχος, τι μπορεί να κάνει και πως. Εμείς, συνιστούμε να μιλήσετε στο παιδί, να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα γονικού ελέγχου, σεβόμενοι πάντα την ιδιωτικότητα του παιδιού σας.


«Το Internet μπορεί να γίνει επικίνδυνο για παιδιά κάθε ηλικίας, όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα Γονικού Ελέγχου. Οι νέοι που χρησιμοποιούν το Internet μπορούν να πέσουν θύματα διάφορων επιτήδειων, να αντιμετωπίσουν καταστάσεις ψηφιακού εκφοβισμού (cyber-bullying) ή και να εκτεθούν σε βία, ακραία προπαγάνδα και «περιεχόμενο για ενηλίκους».

Τα υψηλά ποσοστά πρόσβασης στο Internet με υψηλές ταχύτητες και η υποτιθέμενη ανωνυμία του Παγκόσμιου Ιστού δημιουργούν ένα περιβάλλον, στο οποίο οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να εξασφαλίσουν άνεση κινήσεων.

Υπάρχουν αδίστακτοι άνθρωποι που εκμεταλλεύονται και παρενοχλούν αδύναμα παιδιά, προσφέροντάς τους διάφορα παράνομα προϊόντα και υπηρεσίες και προσπαθώντας να τα εξαναγκάσουν να κάνουν διάφορα πράγματα, όπως το να αποκαλύψουν ασυναίσθητα εμπιστευτικές πληροφορίες.

Πέρα όμως από τα παραπάνω μπορεί να υπάρξουν και άλλες συνέπειες αν ο έλεγχος της πρόσβασης των παιδιών στο Internet δε γίνεται σωστά. Για παράδειγμα, τα παιδιά μπορούν να αποσπαστούν από τη μελέτη και τα μαθήματα τους.

Οι γονείς δεν πρέπει να υποτιμούν τις απειλές του Internet. Οι ενήλικες πρέπει να προστατεύουν τα παιδιά, εγκαθιστώντας ένα αξιόπιστο σύστημα Γονικού Ελέγχου που μπορεί να παρακολουθεί τις διαδικτυακές δραστηριότητες του παιδιού και να επεμβαίνει προληπτικά όποτε αυτό χρειάζεται.

Συνήθως, τα ολοκληρωμένα προϊόντα προστασίας – γνωστά και ως Σουίτες Διαδικτυακής Ασφάλειας (Internet Security Suites) – περιλαμβάνουν ένα ενσωματωμένο σύστημα Γονικού Ελέγχου.

Τι κάνει ένα Σύστημα Γονικού Ελέγχου;

Τα συστήματα Γονικού Ελέγχου επιτρέπουν σε έναν ενήλικα να καθορίζει και να παρακολουθεί πότε και πώς μπορούν να χρησιμοποιούνται ο υπολογιστής, οι εφαρμογές του και το Internet. Λειτουργεί παράλληλα με άλλες εφαρμογές και παρακολουθεί διαρκώς το σύστημα και το περιεχόμενο, αποθηκεύοντας και μπλοκάροντας δραστηριότητες, ανεπιθύμητο υλικό και μηνύματα ανάλογα με τους προκαθορισμένους κανονισμούς του χρήστη.

Έτσι, τα συστήματα Γονικού Ελέγχου


  • διαχειρίζονται ποιες διαδικτυακές σελίδες ένα παιδί μπορεί και δεν μπορεί να επισκεφτεί,
  • επιτρέπουν τον προγραμματισμό πρόσβασης στο Internet και χρήσης του υπολογιστή, καθώς και
  • περιορίζουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένα προγράμματα και σε οποιαδήποτε εμπιστευτικά δεδομένα που μπορεί να βρίσκονται στο σύστημά σας στο σπίτι.
Όλες οι δυνατότητες που αναφέρθηκαν μέχρι τώρα μπορούν να βρεθούν πρακτικά σε οποιοδήποτε αρχικό προϊόν.»

Η Kaspersky υποστηρίζει ότι η δική της λύση, το Kaspersky PURE παρέχει «απόλυτη ηρεμία και σιγουριά» στους γονείς.


Πλεονεκτήματα της μονάδας Γονικού Ελέγχου του Kaspersky PURE


«Με το Kaspersky PURE, η μονάδα γονικού ελέγχου My Parental Control περιλαμβάνει όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά έχει και πολλά μοναδικά επιπλέον πλεονεκτήματα. 

Το προϊόν μπορεί να διαμορφωθεί για να επιτρέψει την πρόσβαση των παιδιών σε σελίδες μόνο από την άσπρη λίστα, ή σε οποιαδήποτε σελίδα δεν εμφανίζεται στη μαύρη λίστα.

Επιπλέον, οι σελίδες μπορούν να ομαδοποιηθούν κατά θέμα και να προστεθούν στις λίστες ή να σβηστούν από αυτές με δύο κλικ του ποντικιού.

Ο Γονικός Έλεγχος του Kaspersky PURE επιτρέπει ακριβή διαχείριση των μπλοκαρισμένων σελίδων.
Η μοναδική δυνατότητα του Kaspersky PURE να ομαδοποιεί εύκολα τα κατεβασμένα αρχεία ανάλογα με τη μορφή τους επιτρέπει σε έναν ενήλικα να αποφασίσει τι επιτρέπεται να τρέξει και τι όχι. Αυτή η ευελιξία βοηθά να αποφύγει ο χρήστης τα κακόβουλα εκτελέσιμα προγράμματα από το να εισβάλλουν στο σύστημα, καθώς και να ακυρώσει νομικά προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από πειρατικό λογισμικό ή θέματα παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών.  Με ένα κλικ μπλοκάρει το κατέβασμα νομικά αμφισβητήσιμου υλικού.

Το σύστημα Γονικού Ελέγχου του Kaspersky PURE μπορεί να μπλοκάρει την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ προκαθορισμένων επαφών και οποιουδήποτε χρήστη του δικτύου του σπιτιού και να αποτρέψει συνδέσμους από ανεπιθύμητες σελίδες να εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζητήσεων.

Οι προηγμένες τεχνολογίες της Kaspersky Lab όχι μόνο περιορίζουν την πρόσβαση σε εμπιστευτικά αρχεία αλλά μπλοκάρουν επίσης την επικοινωνία που περιέχει συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πλήγμα της εμπιστευτικότητας.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα του Kaspersky PURE είναι ότι ο Γονικός Έλεγχος μπορεί να ενεργοποιηθεί από μακριά και ταυτόχρονα σε όλους τους συνδεδεμένους υπολογιστές από κάποιον με δικαιώματα διαχειριστή που χρησιμοποιεί οποιονδήποτε υπολογιστή συνδεδεμένο στο οικιακό δίκτυο.

Κατά τη λειτουργία του, το σύστημα Γονικού Ελέγχου του Kaspersky PURE έχει συνεχή πρόσβαση και ελέγχει τους διακομιστές στους οποίους τηρούνται βάσεις δεδομένων με βάση τη φήμη που έχουν αποκτήσει διάφορες ιστοσελίδες (reputational database server) των εργαστηρίων Kaspersky Lab. Αυτοί οι διακομιστές περιλαμβάνουν τεράστιες και διαρκώς ενημερωμένες άσπρες και μαύρες λίστες ιστοσελίδων και εφαρμογών. Αν το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας αλλάζει συνεχώς, τεχνικές άμεσης ανάλυσης και τεχνολογίες εύρεσης χρησιμοποιούνται για να αξιολογήσουν την απειλή, με ελάχιστη επιβάρυνση στην ταχύτητα της σύνδεσης.»

  • Tο Kaspersky PURE διατίθεται στην τελική τιμή των €88.Πηγή άρθρου: http://tech.in.gr/consult/article/?aid=1231130786